Sveroks identitet

Jag har tidigare skrivit ett och annat om Sverok, Sveriges roll- och konfliktspelsförbund. Vad som pågår där, dess officiella och inofficiella syften, varför där finns medlemmar och det ena med det tredje. Nu ska jag fortsätta argumentera om saker som jag rört i tidigare kolumner, exempelvis orsaker till att Sverok har medlemmar och Sveroks målgrupper. Detta är saker som också debatteras i Sveroks forumstråd om dess identitet.

Sverok startade för drygt 20 år sedan av rollspelare och konfliktspelare, men idag är det ett förbund som är betydligt bredare. Där ingår just nu officiellt även dataspel, lajv, bordsspel, brädspel, figurspel, kortspel, konsollspel, airsoft och paintball- men inofficiellt finns där medlemsföreningar som egentligen inte har något intresse alls i spel, utan har verksamheter såsom att driva community eller titta på anime. Och allt bredare fortsätter det att bli.

Hur kommer det sig att det blivit på det här viset? Jo: alla vill ha sin egen del av kakan. Sverok delar ju ut pengar!

Att i stort sett varenda förening som är med i Sverok är det bara för att få bidrag är inte det minsta konstigt. Frågan man kan fundera över, är snarare varför de som styrt Sverok genom årens lopp har tyckt att det varit så viktigt att förbundet ska vara stort, men inte viktigt alls att det ska bestå av föreningar med liknande intressen?

Idag består en stor majoritet av Sverok av dataspelare, trots det står det fortfarande i stadgarna att tonvikten ska ligga på roll- och konfliktspel. Detta berör dock knappast dataspelarna- så länge de får sina pengar lär de vara nöjda.

Beslutsfattarnas åsikter har säkert varit att ju större förbundet är, desto mäktigare är det också. Men där har de haft fel. Ju fler kockar, desto sämre soppa. Om Sverok släpper in precis vilka föreningar som helst, oavsett verksamhet, bara för att få ett större förbund, kan Sverok inte ha någon enad front och kan inte ha något syfte- utom att dela ut pengar, förstås. Och eftersom de flesta ändå bara är intresserade av det, kommer Sverok att fortsätta bli ett allt större, allt svagare flumförbund med enda syfte att dela ut pengar.

Det här gör förstås ingenting för Japanföreningar och andra med verksamheter som inte alls har med Sveroks att göra, men som trots det får massor av pengar, men det är otur för de som skulle tjänat på om ”organiserad kultur- och fritidsverksamhet främjat intresset för sällskapsspel som social verksamhet”…

Vad lär vi då av detta? Jo: Det finns olika former av girighet. Man vinner bara på sådan som inte är korkad.

Detta inlägg publicerades i Dagligt flum och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s