Våld är roligt, erotiskt, praktiskt, moget och vuxet!

För ett tag sedan råkade jag trilla in i en forumsdiskussion om slagsmål på krogen. Debatten började med att någon ställde frågan ifall kvinnor tyckte det var sexigt om en karl tog till knytnävarna om någon bråkade med honom ute på fyllan.

Naturligtvis skrev de allra flesta att de tyckte att det bara var avtändande med slagsmål, och som alltid tryckte de in de gamla vanliga fördomarna om att slåss gör bara barn och djur och inte några civiliserade, vuxna människor.

Riktigt på det viset är det inte- men dit kommer vi längre fram.

Somliga i debatten tyckte att de kunde göra andra fiffiga saker än att slåss om någon bråkade med dem, exempelvis spotta i bråkstakarnas öl. Det där rörde sig uppenbarligen om människor som haft turen att aldrig bli anfallna ute på stan, eftersom de inte fattade att sådana saker enbart skulle få en bråkig typ ännu mer bråkig.

Efter att ha läst en stund i den där tråden, tänkte jag mer och mer på vad våld faktiskt är och vad folk tycker och känner om det.

Det är väldigt vanligt att folk tror att ingenting blir bättre med våld, att mänskligheten blir mindre och mindre våldsam allteftersom vi uppnått en mycket högre mognad än grottmänniskorna, att civiliserade människor inte slåss, att våld föder våld och bla, bla bla… Men hur är det egentligen med allt det där?

Nu ska vi först och främst ha en sak klar: Våld är inte bara oftast kriminellt, det kan även ännu oftare vara såväl elakt som farligt, och därmed negativt, så därför gör man klokt i att vara försiktig med det.

Men vi ska inte för den sakens skull låtsas som om våld inte är roligt. De allra flesta människor tycker det är givande att titta på actionfilmer. Om man jämför det med att träna kampsport så är dock filmtittandet ofta ganska grått- att själv vara med och fajtas är jätteroligt. Och då kan man tänka sig såna personer som är ute och slåss på allvar- de får kroppen full av adrenalin, vilket är oerhört skönt.

En elak och farlig sport att dra omkring och klå upp folk, men det är farligt med fridykning också, men gör det inte för den sakens skull omoget.

Nu är frågan: Är människosläktet överhuvudtaget ”mognare” eller ”mer civiliserat” än grottmänniskorna var? Naturligtvis inte. Vi har inte utvecklats ett piss under bara tiotusen år, det är löjligt att inbilla sig något sådant. Människorna är och kommer alltid att vara djur, och precis lika ”mogna” som övriga sådana.

Nu är det förstås så att många ändå inbillar sig att i ordentliga samhällen sköter man saker och ting utan våld. Men vilket nonsens! Se bakåt i historien och se på samtiden. Se runtom oss i världen. I vartenda djävla samhälle finns det någon form av våldsbärare, typ poliser eller militärer, som håller kollen över alla övriga. Om flera samhällen hamnar i bråk med varandra, och det sker alltid förr eller senare, kallas det ”krig” och är betydligt mycket mer våldsamt än vid andra tillfällen- och krig har vi ju gott om även nuförtiden.

Är då krig bara ett bevis på att vi människor inte är mogna? Nej fasen. Krig kan som många andra former av våld vara det bästa och lämpligaste sättet att ordna upp saker och ting, se bara på andra världskriget till exempel. Inte så roligt för de som var med, men bra för oss som slapp Nazityskland.

Är våld erotiskt? Det får man nog säga. Det är många som inte vill erkänna att de tänder på våld, men hur många är det exempelvis som tycker vampyrer är sexiga?

Vi ska inte vara rädda för att inse att våld är en ytterst naturlig del av mänskligheten och inte alls något att fnysa åt. Jag tror det kan vara så att eftersom poliser och militärer tar hand om våldet är det lätt för vanliga samhällsmedborgare att tro att det är något konstigt med det, speciellt som man lätt kan blanda ihop det med misshandel, våldtäkt, rån, mord, mobbing, slaveri och krig. Men det finns två sidor av det myntet: Våld är även självförsvar och befrielserevolutioner.

I ett samhälle som vårt är det många som tror att sådant inte alls behövs, men dessa människor är lyckligt ovetande om hur verkligheten faktiskt ser ut. Om man aldrig varit tvungen att försvara sig, kanske man har svårt att inse att om man behöver göra det, så har man redan förlorat ifall man inte ens försöker för att man är emot allt våld av principiella skäl.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s