Blodiga könsroller

Jag har ända sedan barnsben varit intresserad av våld och blod. Det låter kanske obehagligt, men jag erkänner det gärna. Jag gillar att se filmer som ”Saw” ”Pulp Fiction” ”Evil Dead II”… Blod och våld i en film gör den ofta bättre tycker jag, oavsett genre. Det stämmer naturligtvis även in på böcker och många andra medier.

Varför känner jag såhär? Det vet jag faktiskt inte. Ibland tänker jag att det kanske är en variant att behandla en inre frustration, ibland tror jag att det snarare är någon sorts instinkt. Det är ju långtifrån ovanligt att tycka om våldsamma filmer.

Oavsett vad det beror på, har jag aldrig betraktat detta som något ”sjukt” som borde behandlas. Istället bejakar jag det som en del av min personlighet, och använder det i mitt skapande.

I somras tog jag lite blodiga fotografier som jag fått kritik för, vilket jag skrivit om nyligen. De bilderna var ganska tydliga i vad de handlade om: En flicka som skar sig.

Nu i vintras ville jag återigen ta blodiga bilder, men denna gången med skillnaden att det inte framkommer vad det är som har hänt. Lite av det är vitsen: Vi pratade inte ens i förväg om vad bilderna framställer. Det är väl så självklart ändå, eller?

Klara som ställde upp som modellen uttryckte sitt utseende som ynkligt. Och ja, hon ser sårbar ut. Det är vitsen: Så sårbar som möjligt. Liten, blodig, klädd i nattlinne och ute i snö och kyla.

Dessa bilder visar väldigt klara könsroller: Kvinnan är ett svagt offer. Men är könsrollerna för den sakens skull sanna?

Det beror på vilket scenario man tänker på när man ser bilderna… Kvinnan på bilden måste inte alls vara något offer- hon kan istället vara en förövare.

Detta inlägg publicerades i Om Sven Bergersjö eller företaget och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s