Sverok- spelförbund eller töntförbund?

Jag skriver ganska ofta här om Sverok, Sveriges Roll och Konfliktspelsförbund. Eller Sveriges konfliktförbund kanske det borde heta nu snart? Det är många som vill byta namn på förbundet, och ett sådant namn vore inte helt fel.

Det är inte bara i Sverige det finns konfliktförbund. Sådana finns även i exempelvis Norge. Många menar rentav att norska Hyperion är ”norska motsvarigheten till Sverok”, men ack, vad de bedrar sig själva och andra.

Det är inte för att det förekommer konflikter inom båda förbunden som många tror att Hyperion är Sveroks norska motsvarighet. Det är på grund av att Sverok är ett spelförbund, och minsann, i Hyperion är spelföreningar välkomna.

Fast det mesta är välkommet i Hyperion: Det är ett förbund för ”fantastiska fritidsaktiviteter”, och om Hyperion inte varit tillräckligt fantasirikt att på egen hand räkna upp din fantastiska fritidsaktivitet bland sina många verksamhetsområden, så har förbundet ingenting alls emot att ”tilknytte seg andre intresseområder.”

Det är ju vänligt av Hyperion, och kanske är det också därför som många inom Sverok vill att vårt förbund ska bli mer som det norska. Men det vill inte jag, för jag tänker lite längre än att Hyperion är vänligt.

En vän skrev nyligen till mig att han tycker att ”Hyperions områden bättre definierar spel-och-nördhobbyn än våra gör”.

Det är nog många av Hyperions följeslagare inom Sverok som känner så, men vad de inte fattar är att Sverok inte är något ”spel-och-nördhobbyförbund”. Sverok är ett spelförbund, ingenting annat. Om man känner sig som en nörd för att man spelar spel, så är det helt okej ändå, men om man tror att man passar inom Sverok för att man är en nörd, då har man fel.

Nu är det förstås många som tycker att okej, men då gör vi om Sverok till ett ”spel-och-nördhobbyförbund”! Detta eftersom de tycker att Hyperion är så mycket bättre än Sverok.

De har fel även här- att försöka hitta på ett meningslöst begrepp för alla möjliga fritidsutövare (i Hyperions fall, ”fantastiskt”, i Sveroks fall, ”spelhobby”) kan aldrig göra så att en massa olika intressen plötsligt får något gemensamt, och det har allt fler spelare inom Hyperion fattat nu- och lämnat Hyperion.

Frågan är ifall de svenska spelarna kommer att fatta det före Sverok blivit ett svenskt Hyperion, eller om samma sak måste ske i Sverige som nu skett i Norge?

Självklart tycker jag synd om norrmännen som haft en stor konflikt i sitt förbund, men samtidigt är jag nöjd. Nu kan vi se vad som väntar oss ifall vi fortsätter att göra om Sverok till något annat än ett spelförbund- plötsligt en dag hoppar spelarna av, eftersom de inte längre känner att de platsar i förbundet.

Nu bör Sverok sluta föra kontakt med Hyperion, och istället kontakta det norska spelförbund som de nu avhoppade spelarna från Hyperion förhoppningsvis drar igång!

Detta inlägg publicerades i Dagligt flum och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s