Utbildning om demokrati i Konungariket Sverige

Nu ska jag berätta en liten saga här, om saker och ting i Sverige som luktar illa. Några av de sakerna är staten, och de som tar besluten.

Ett av de beslut som tagits, är att Den Uppväxande Generationen ska lära sig att bli duktiga demokratiska medborgare i Konungariket, för att därmed ställa sig i ledet och rösta en gång vart fjärde år, så de ska känna sig delaktiga i skurkarnas beslut, istället för att tänka kritiskt.

Låter det inte illa att barn och ungdomar i landet uppfostras till att bli demokratiska?

Nå, hur låter då detta: Barn och ungdomar i Sovjet, Kina, Kuba, Nordkorea… Uppfostrade till att älska statsskicket. Är de svenska ungdomarna mindre hjärntvättade? Om det känns så, vad beror det på? Är det helt okej att lära barnen vad som är rätt, sålänge man vet själv vad som är det?

Hur vet man då det?

Tja, här i Sverige vet vi det ju genom att staten lär ut det. Demokrati är helt enkelt det enda rätta. (Eller nja- arvsmonarki egentligen, men sålänge medborgarna själva tror att de lever i en demokrati är det väl inget att bråka om… Lite som i Östtyskland, eller hur?)

Min syn på saken är alltså att människor ska lära sig att tänka själva och komma fram till sina egna åsikter. Men så tänker inte staten- och därför finns Ungdomsstyrelsen, en myndighet som delar ut skattepengar till organisationer som anses lära ungdomar att bli demokratiska.

En av dessa organisationer är Sverok. Sverok har jag skrivit en hel del om här i bloggen. Sveroks syfte handlar egentligen om att främja spelverksamheten, såsom rollspel, brädspel med mera. Men för Sverok är det naturligtvis helt okej att det trillar in pengar ifrån staten. Om bidragstagandet innebär att organisationen måste bli lite mer demokratisk än den egentligen vill, så skrattar den gärna hela vägen till banken.

Men det är nu jag ska berätta om ytterligare en sån där sak i Konungariket Sverige som luktar riktigt illa: Sverok behöver inte alls vara speciellt demokratiskt. Det är lätt att tro att det här med demokrati innebär att vem som helst ska få lov att vara med i leken om han eller hon vill, men så är det inte. Detta löser Sverok lätt genom ”sverok-aktiva”.

De flesta medlemmarna är bara med i föreningar som spelar spel. Genom att klia Sverok lite på ryggen och skicka in årliga rapporter om sina medlemmar, får föreningarna pengar. Där stannar arbetet med spelverksamheten för de allra flesta.

Men så finns det ju några eldsjälar som vill ingå i aktiviteten, och det hade ju kunnat vara ganska lätt, om det inte hade funnits många fler som viljat vara med av andra orsaker än att främja spelintresset… Jag kommer tillbaka dit lite senare.

Nåväl, Sverok är ett jättemaskineri och för att driva alltihop krävs naturligtvis massor av personer. Det är de Sverok-aktiva- personerna som arbetar antingen ideellt eller professionellt på ett eller annat sätt med Sverok. De kan exempelvis sitta i styrelser (det finns många) eller åka som ombud till Sveroks riksmöte. Och hittills är det fortfarande någorlunda demokratiskt, eftersom medlemmarna i föreningarna har något litet att säga här.

Men sen tar det slut- de kanske allra mest aktiva inom Sverok är de så kallade ”arbetsgrupperna”. Dit får inte vem som helst tillträda. För att få deltaga i en arbetsgrupp gäller det att du har de rätta kontakterna, och även om du deltagit i över fem år i en arbetsgrupp kan du när som helst bli utkastad, utan att ha gjort något fel. Högsta beslut ligger hos förbundsstyrelsen, som i sin tur oftast låter ordföranden bestämma på egen hand över så oviktiga detaljfrågor. Och ordföranden för sin del låter helst någon ansvarig i gällande arbetsgrupp ta besluten på egen hand. Så länge den ansvarige är en förutsägbar lakej, gör det ingenting om han eller hon varken är lojal, pålitlig eller sköter sitt jobb ordentligt.

Detta är saker i Sveroks process som medlemmarna helt enkelt får stå ut med och inte kan göra någonting åt.

Låter det odemokratiskt? Det tycker jag nog. Men ironiskt nog låter det precis som den politiska processen i Konungariket Sverige. Med andra ord lär sig de Sverok-aktiva precis hur den bästa av alla världar- vår stolta stat- ska skötas, och det är de som är mer intresserade av detta än av spel, som välkomnas in i Sveroks hemligaste innandömen.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s