Lynchmobben på Facebook

Just nu går den ena efter den andra på Facebook med i olika grupper, som inte är annat än lynchmobbar. Och det är klart- det är förstås lätt att svepas med när man ser en grupp vid namn ”hon våldtogs på skolan- pojken hyllades”. Då blir man förbannad och vill visa att man inte accepterar sådana saker.

Men nu backar vi lite och funderar en stund.

Vad vet alla tusentals människor som går med i dessa facebook-grupper egentligen om vad som har hänt? Dagens historia är att det fanns en grupp på Facebook med 4000 medlemmar som hyllade den så kallade ”Oskar”, som alltså ska ha våldtagit ”Linnea” på skolan och senare också ”Jennifer” efter skolavslutningen.

Den där gruppen har jag inte sett innan den försvann, men sannolikt bestod den inte av 4000 personer som hyllade ”Oskar” för att vara en våldtäktsman. Vad jag förstått var det hans mor som startade den gruppen i förvissningen om att han är oskyldig. Det borde alltså innebära att meningen istället var att stötta ”Oskar” för att vara oskyldigt dömd för våldtäkt. Och ur det perspektivet är det kanske inte så märkligt om gruppen fick medlemmar- inte märkligare än att folk idag går med i någon av alla dessa grupper som stöttar ”Linnea” eller ”Jennifer”.

Pendeln har svängt, nu är det ”Oskar” som är boven och nu är det han som ska lynchas. Och det är väl helt sannolikt att han är skyldig, han är dömd (vilket i och för sig inte övertygar mig, men det är en annan sak) och ska tydligen rentav ha erkänt, för att därefter ta tillbaka erkännandet. Så jag tycker inte synd om ”Oskar”- in med honom på kåken bara!

Men jag skulle aldrig gå med i något djävla internetdrev som stöttar någon av personerna i en sån här historia. Åtminstone inte utan att ha god kännedom om rättegången och förundersökningen, vilket jag långtifrån kan skryta med i detta fallet, och det tror jag inte heller att speciellt många andra kan- de har gått med i dessa facebookgrupper för att de blivit upprörda, och det är inte någon bra anledning. Det är sådant som gör att oskyldiga personer drabbas.

Och någon har drabbats, nämligen den riktige Oscar. En kille med fel namn som gick i fel klass, och därför såhär i efterhand blivit misstänkt för att vara den ”Oskar” som fått sitt verkliga namn fingerat (för inte kan man väl hänga ut en dömd våldtäktsman inte?).

Varför går folk med i alla möjliga grupper utan att ha någon kännedom om historien bakom dem? Jag tror att det beror på det mänskliga beteendet. Folk gillar att stå i drevet och skratta åt den som de hänger tillsammans, det får dem att känna att de har något gemensamt. De får kontakt.

Mobbing och utfrysning är ett sätt att komma nära varandra för vanligt folk, och när de står där i gruppen och hailar, kastar sten, bränner häxor eller vad de nu håller på med, då behöver de inte längre tänka, de bara handlar som alla andra. Det är säkert skönt. De är ett med gruppen.

Huligangruppen på Ullevi– eller facebookgruppen på Internet.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s