Avgudadyrkarna

Jag har ofta funderat över hur det kommer sig att majoriteten vill ha kvar den svenska monarkin. Lösningen tror jag finns i ett uttalande som en gammal nazist släppte i TV under 90-talet:

”Nej, jag tycker inte vi behöver någon Führer. Vi har ju Kungen.”

Det ligger mycket mer i det där än vad man kanske först tror. Dels är det förklaringen till varför Hitler, Lenin, Napoleon och en mängd andra tyranner och diktatorer genom historien haft en sån möjlighet att ta till makten. Det är också förklaringen till amerikanernas sjuka variant av presidentstyre, ja för övrigt hela världens underliga idé om att det behövs någon sorts statschef.

För det behövs det ju inte. Kungaväldet i Sverige idag är bara en blindtarm- ett argument som monarkisterna surrealistiskt nog ofta använder sig av för att stötta sin Herre.

”Han har ju ingen makt ändå.”

Jasså, har han inte? Isåfall är han inte någon statschef. Och är han inte det, då har vi inte någon. Och det torde väl vara bevis nog för att vi inte heller behöver någon sådan, för trots alla Sveriges fel och brister är det ändå en stat som svävar högt över vattenytan bland världens många stater.

Så vad är kungar då till för? Vad är presidenter, kejsare, sultaner, påvar och statsöverhuvuden av alla dess slag till för, när de ändå inte gör någon nytta utan i bästa fall bara lever lyxliv, och i värsta fall utnyttjar sin ställning så till den grad att det blir svält och krig?

De flesta som är kritiska till monarkin skulle nog snabbt svara att de inte är till för någonting, att de bara är personer som lever för makt. Samma argument används av personer som är trötta på politiker och deras lögner.

Men det märkliga är, att trots att majoriteten antagligen tänker precis så, backar samma majoritet ändå upp sina plågoandar.

För… Människor fungerar nu tyvärr en gång för alla så, att vi har ledare och vi har följeslagare. Och för följeslagarna räcker det tydligen inte med att det finns någon typ av riksdag som håller i landet.

De behöver mer, en gud att få dyrka. Och det räcker inte med religioner, för följeslagarna behöver en mänsklig gud som går på jorden, vars fotavtryck de kan få kyssa och vars svett och hårstrån de kan få slicka upp från marken.

Det räcker inte med musiker, skådespelare eller idrottare, för sådana behandlas trots allt av världen ändå bara som människor, om än högt utvecklade sådana.

Nej, det behövs människor, som är mer än människor. Övermänniskor, som vinkar åt folket, ler, klappar barnen på huvudet och står över lagen…

Och folket hailar.

Det är därför Kungen behövs. Det är därför statsöverhuvuden behövs. För att följeslagarna, majoriteten av människorna, har ett behov av att få haila.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s