Hen- ett sexualpolitiskt korrekt icke-ord

Facebook var det nyligen en bekant som kallade sig själv för hen. Jag frågade om det berodde på ett sexualpolitiskt ställningstagande, eller om det var en felstavning.

Därefter var debatten igång…

Många tycker det är väldigt viktigt att använda ”könsneutrala pronomen”, för tydligen så är det nedlåtande att använda ord där det framkommer vilket kön personen man pratar om har, och ännu mer nedlåtande är det att kalla en person för ”den”. Och att kalla personen ifråga exempelvis för ”Professorn” (om det nu rör sig om en professor) går tydligen inte heller an.

Nej, det ska vara ett nytt ord, enligt min källa introducerat av språkvårdare på 1960-talet.

Språkvårdare? Vad var det för språkvårdare som hittade på egna ord istället för att vårda de ord som redan fanns i vårt språk, och fungerade helt utmärkt? Ett levande språk förändras på egen hand. Det är språk såsom klingonska som behöver en grupp akademiker som sitter och hittar på ord de tycker är lämpliga.

Nej, det var inte några språkvårdare. Det var språksabotörer.

Men hur som helst, ”hen” används flitigt av framförallt människor som vill vara sexualpolitiskt korrekta. De kanske inte själva känner sig som varesig män eller kvinnor. Och ja, faktum är ju att var tusende person som föds är också könlös. Var tusende person.

Men då är frågan: Ska 999 personer börja kalla sig ”hen” istället för han eller hon, för att den tusende personen varken är han eller hon? Att utvecklingsstörda personer är lika mycket värda som andra, varesig det rör sig om könet, intelligensen eller hörseln har liksom inte alls med saken att göra. Det vore isåfall samma argument som för att sluta trycka böcker och tidningar för att blinda inte kan läsa.

Men ”vanliga människor” som betraktar sig själva som hen då?

Tja… En bekant till mig betraktade sig själv som ett troll när han var 16 år. Han var självklart lika mycket värd som alla andra, men han var- precis som alla andra- en människa iallafall. Och det kom han själv fram till också, med tiden.

Men det är ju så smidigt att säga hen istället för hon eller han!

Eller?

Enligt min syn på saken är det ungefär som att börja säga ”snegn” istället för snö eller regn. Inte direkt smidigt…

Ja, ärligt talat tycker jag främst illa om ”hen” på grund av att det är ett ord som uppkommit på fel sätt och av fel orsak. Men ändå.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s