Lita inte på valkompasserna!

Såhär strax före valet dyker det upp valkompasser överallt på internet. På Facebook naturligtvis- men där är det antagligen som vanligt bara någon sorts spam.

De mest ”seriösa” valkompasser jag hört talas om i år är SVT:s valkompass och DN:s. Eller nja- DN:s verkar inte speciellt seriös tycker jag- enbart riksdagspartiernas åsikter tas fram där, varken Sverigedemokraternas, Piratpartiets eller Feministiskt Initiativs.

Visserligen kan man ju mena att eftersom Sverigedemokraterna är rasister som skyller allt på invandrare och längtar tillbaka till 50-talet när det inte fanns några negrer i Sverige och alla såg till att sjunga ”Du gamla, du fria” i skolorna, Piratpartisterna är freeloaders som vill att det ska vara lagligt att tjyva upphovsrättsskyddat material, sålänge man gör det över internet, och Feministiskt Initiativ är en bunt manshatare som vill införa skatter på män, att eftersom det är så, ja då är dessa pajasers åsikter inte intressanta.

Men är riksdagspartierna verkligen egentligen mindre pajaser, och är deras åsikter intressantare? Det tycker inte jag. Kommunisterna exempelvis är ju überfeminister de också- visst, de ska ha cred för att de kastade ut Schyman, men ändå.

Men oavsett, så är det egentligen bara löjligt att tro att det finns en hel bunt riksdagspartier som tycker på olika sätt. Det finns bara två- Borgaralliansen och den rödgröna alliansen.

I den ena bestämmer moderaterna allt, i den andra bestämmer sossarna. Ska man vara helt rättvis så kör i och för sig moderaterna över de andra borgarna mer än sossarna klarar av att köra över miljön och vänstern nuförtiden (på Göran Perssons tid var det tvärtom).

Huruvida man tycker det är bra eller inte är förstås en annan sak- man kanske föredrar en stark regering? Jag känner en kille som vill ha en stark regering så mycket att han vill att den ska vara i majoritet, som den nuvarande, och att det absolut inte ska finnas något vågmästarparti. Men vad är då vitsen med riksdagen överhuvudtaget?

Visst händer det att de olika partierna käbblar med varandra inom blocken- men riksdagsledamöterna käbblar ju med varandra på samma sätt även inom partierna. En centerpartist och en moderat kan vara mer överens än två moderater, exempelvis. Så se det som det är- finns ingen vågmästare, så finns inga partier alls inom svensk politik, bara två block som tycker ungefär likadant.

Men alltnog! Vad är vitsen med valkompasserna? Går det ut på att få folk som inte vet hur de ska rösta att rösta rätt?

Isåfall fungerar det djävligt dåligt. SVT:s valkompass tycker att jag ska rösta på Sverigedemokraterna. Jag, som står för fri invandring.

Ett annat parti kompassen menar att jag har goda känslor för är Feministiskt Initiativ- sannolikt det parti jag hatar mest…

Fast det mest intressanta är att enligt SVT:s valkompass så har jag goda sympatier för nästan alla partier och delar de flesta åsikter- utom med Piratpartiet, som jag tänker rösta på.

DN:s valkompass har andra åsikter, vilket ju delvis kan bero på att den bara fokuserar på nuvarande riksdagspartier. Enligt den delar jag mest åsikter med Miljöpartiet, därefter Kristdemokraterna.

Det är lätt att inse att valkompasserna inte säger så mycket egentligen om vilka partier man sympatiserar med, och framförallt inte hur man bör rösta.

Så alltså- vet du inte hur du ska rösta- strunta hellre i att rösta istället för att gå efter någon dum valkompass!

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s