Sverigedemokraterna

Jag brukar ibland lite hånfullt och nedställande få höra, att jag ska se till att bli bättre påläst om politisk historia om jag vill leka politiker, eftersom jag påstår att Sverigedemokraterna främst är ett främlingsfientligt socialdemokratiskt parti framför ett högerextremt.

För alla vet ju att Sverigedemokraterna kommer från nynazismen på 80-talet- partiet grundades 1988 av personer med historia i Framstegspartiet, Sverigepartiet och Bevara Sverige Svenskt. Men innebär det att de är högerextremister idag?

Personligen menar jag visserligen att inte heller nazismen är ”höger”, men det är en annan sak.

Det är lite knepigt det där med att folk vill placera ut politiska ideologier på en rak linje från höger till vänster… Hur kan någon tro att det fungerar? Det är ju felaktigare än att placera färger i en gråskala.

Men tillbaka till Sverigedemokraterna!

Orsaken till att jag ser dem som främlingsfientliga socialdemokrater, är att jag menar att de grundar hela sin tro och alla sina värderingar på nostalgi till folkhemmet och en längtan efter 50-talet.

Folkhemmet, som byggdes upp av Socialdemokraterna.

50-talet, då socialdemokratin var en stor och stark folkrörelse som styrde Sverige, och de enda invandrarna var finska krigsbarn som blivit kvar. En tid då negrer var kannibaler i djungeln och araber var sjörövare med kroksablar. En tid då alla åt fläsk och potatis och man sjöng ”Du gamla, Du fria” i skolorna och lärde barn att bli kristna.

Detta är vad Sverigedemokraterna bygger sig på. Nationalkonservatism och den socialdemokratiska folkhemstanken. Deras profilfrågor är invandrings och integrationspolitik (ja, de är ju främlingsfientliga), kriminalpolitik och åldringspolitik.

Vissa menar att detta är ”typiska högerfrågor”. Jag håller inte med. Allt grundar sig på nostalgin efter ett tryggt och säkert folkhem.

Nu innebär naturligtvis inte det att jag tycker att Sverigedemokraterna är något trevligt parti. Jag står ju själv för fri invandring och att alla ska ha rätt att vara som de själva vill- ha vilka religioner som helst, prata vilka språk de vill och äta vad de själva väljer. Sådan är min åsikt.

Men jag tror att majoriteten av de som röstat på Sverigedemokraterna är precis samma sorts människor som majoriteten av de som röstat på Vänstern, Miljöpartiet, sossarna, Centern, Kristdemokraterna, Folkpartiet eller Moderaterna. Varken godare eller ondare. Varken mer eller mindre humanistiska eller egoistiska.

Det är vad jag tror.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s