Kung Menlös

De senaste dagarna har media fokuserat mycket på att det kommit ut en ”skandalbok” vid namn ”Den motvillige monarken”, skriven av samme författare som skrev ”Porrkungen”.

Den här boken ska enligt media belysa vår så kallade statschefs festande genom tiderna- och genast sänder hans trogna undersåtar insändare till dessa ondsinta tidningar, där de påpekar att kungen är ju faktiskt bara en människa som alla vi andra, och han gör säkert ett mycket bättre jobb som kung om han får busa lite och bla, bla, bla.

För så fort kungen klantar sig, blir han säkert som amen i kyrkan genast trofast uppbackad och stöttad av människor dummare än Bamse, oftast med ännu dummare argument.

Vi har ju till exempel det vanligast använda, att kungen har ju faktiskt inte någon makt ändå. Vad är det för argument? Vad är det för vits med en kung utan makt? Det gör honom ju bara om möjligt ännu mer meningslös.

En fumlig kung som bara står och mumlar något osammanhängande- Carl den XVI borde verkligen få tillnamnet Menlös.

Drottning Margareta av Danmark blev sexistiskt kallad ”Kung Byxlös” av Albrekt av Mecklenburg, som ansåg att hon som andra kvinnor borde ägna sig åt nål och tråd och inte syssla med politik. Om man ska tro media gällande den här boken så skulle Kung Menlös också kunna kallas Kung Byxlös- men av helt andra orsaker…

Som arvskungamotståndare blir jag självklart glad i själen när sådana här saker händer kungen, men den stora frågan är ändå: Vad gör honom till en bättre eller sämre kung?

Gör han ett sämre jobb som kung av att vara otrogen och gå på krokodilmiddagar? Gör han ett bättre jobb som kung av att vara trofast och gå på Nobelmiddagar?

Svaret är detsamma: Nej.

Att kungar aldrig varit några stora eldsjälar för etik och moral är ju inte precis någon nyhet- vad kungen ägnar sig åt för skumraskaffärer är egentligen ganska ovidkommande, även om det naturligtvis skulle säga en del om honom som privatperson. Kungen är ändå inte någon privatperson, han är bara en dåligt målad officiell tavla att representera Sverige, så därför kan han ju lika gärna göra vad också de flesta andra rovfåglar som han själv gjort genom historien och fortfarande gör.

Och hans meningslösa fumlande på ceremoniella tillställningar, det gör honom sannerligen inte till någon bättre kung.

Allt han ägnar sig åt, det han vill gömma och det han vill visa upp, är bara samma sida av samma mynt. Ja, det är faktiskt ett så menlöst mynt att det bara har en sida. Och det är den dåliga sidan…

Kungen sa till skvallerjournalisterna angående den här boken om honom, att han vill vända på ett blad och gå vidare. Det är nog det klokaste jag hört honom säga. Vi svenskar borde också vända på ett blad och gå vidare, in i 2000-talet, och lämna kvar Kung Menlös som Sveriges siste arvskung där han hör hemma.

Inte igår, inte på 1900-talet, utan på medeltiden.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s