Selfdefence with confidence

För drygt två år sedan började jag träna Kali Sikaran. Det var nog främst för att få igång kroppen lite och för att komma ut ur lägenheten och träffa folk, men jag har alltid varit intresserad av självförsvar.

Jag känner att om jag blir attackerad gäller det att hantera saken effektivt. Det viktiga är inte att den som anfaller mig inte blir skadad- det viktiga är att jag själv inte blir det.

Under träningen pratas det om selfdefence with confidence- självförsvar med självförtroende. Men det är först ganska nyligen jag har börjat fundera kring det där. Visst får man bättre självförtroende av att träna självförsvar, men inte på det sättet att man tror sig vara en mäktigare fighter.

Tvärtom, man blir ödmjuk. Man kommer till bättre insikt om hur lätt det är att råka illa ut ifall man skulle bli anfallen, men samtidigt känner man att man helt enkelt får acceptera läget och lösa problemet. Och det är nog där självförtroendet ligger, gissar jag.

Numera finns det fullt av reklam överallt på bussar och spårvagnar om att tjejer ska börja träna självförsvar för att många är rädda för våldtäktsmän. Där rör det sig också om självförtroende, men en annan sort.

För de som oftast blir anfallna är inte kvinnor utan män, fast sannolikt med bättre självförtroende. Men frågan är ifall deras självförtroende är rimligt? Det tror jag inte.

Jag menar att gott självförtroende är något mycket positivt, men det måste samtidigt vara sammankopplat med ödmjukhet och insikt, annars blir det bara kaxighet av det.

Och kaxighet är inte bra- det leder nämligen ofta till bråk.

Vart vill jag alltså komma?

Jo: Tränar du självförsvar, får du god insikt i hur lätt det är att bli skadad. Det gör dig ödmjuk, samtidigt som du får ett sunt självförtroende. Du känner ingen orsak att behöva visa vilken tuffing du är i onödan.

Detta inlägg publicerades i Dagligt flum och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s