Sveroks Riksmöte 2010- lite som vilda västern

Nej fan, blir det en krönika om Sverok nu igen?

Jajjamensan!

Jag är ju liksom tvungen att orera lite kring förbundets riksmöte som utspelade sig i helgen på ett lyxhotell i Småland. Eller ja, lyxhotell och lyxhotell. Det är väl främst hotellet självt som vill framställa sig som sådant, genom att erbjuda produkter såsom spa och relaxavdelning.

Men för egen del skulle jag betraktat det som mycket lyxigare att få sova i en egen säng istället för att dela säng med en annan mötesdeltagare. Och så har vi ju hotellfrukosten då. Att käka en rejäl frukostbuffé är ju det bästa med att sova på hotell, men en frukostbuffé utan bacon, vad är väl det för mening?

Med en förutfattad mening att smålänningar är snåla kan man kanske tro att det är orsaken till att det inte bjöds på bacon till frukosten, men själv blev jag bara förvirrad och besviken.

Men det om det!

Själva mötet var lite… tja, vad ska man säga? Oseriöst, kaotiskt, virrigt? Rena rama vilda västern?

Mycket berodde detta på att förbundsstyrelsen hittat på att vi skulle byta en ganska bra form av personval mot den så kallade Schultze-metoden. Det var ingen bra idé. Schultze-metoden är ett bra sätt att ta reda på vem majoriteten gemensamt tycker minst illa om och även vem majoriteten gemensamt hatar mest, fast nu var det ju inte det vi skulle göra.

Så därför togs ett klokt beslut att vi skulle strunta i Schultze-metoden och köra som vi gjort de senaste gångerna. En bra idé, men då visste vi inte att vi inte hade tillgång till vår tidigare metod i dator, utan därför blev tvungna att ta personvalet med penna och papper och några överarbetade rösträknare.

Det blev fullständigt kaotiskt.

Namn saknades på röstblanketterna, andra namn fick dela plats med varandra som om man skulle kunna välja två personer istället för en till samma stol i styrelsen, blanketter revs och gjordes om, beslut togs att folk som skulle lämna mötet tidigare fick rösta i förväg, sedan revs detta beslut upp efter att de redan röstat och lämnat mötet…

Ordningsfrågor, galna förslag, protester och allmänt babbel kastades ut om vart annat, och presidiet fick moppa upp skiten som den inte alls var ansvarig för. Man kan lugnt säga att personvalet genomfördes under all kritik.

Men det var inte bara personvalet som var virrigt.

Personligen är jag känd för att lämna in många reservationer, somliga tycker rentav att jag lämnar in alldeles för många. Jag håller med- fast inte för att jag tycker att mina reservationer inte är lämpliga, utan för att jag tycker det är djävligt illa att jag behöver lämna in dem.

Detta mötet var inget undantag- jag kan mycket väl ha lämnat in fler reservationer än någonsin tidigare. Det här var första gången som jag reserverade mig emot godtagandet av mötesordningen, till exempel. Varför reserverade jag mig emot den? Jo, den gick igenom ännu virrigare än personvalet. Det var omöjligt att veta vad som beslutades eller inte. Och sånt kan jag inte stå bakom, det är allvarligt att man vet vad man beslutar.

Fast Sveroks beslut är visserligen inte livsfarliga. I år var de flesta rentav väldigt flummiga. Exempelvis så beslutades att Sverok skulle ha en ”vision”, som i sig inte innebär ett skit, för man ska aldrig kunna uppnå visionen, bara se på den som en dröm och känna en härlig varm känsla i magen…

Låter det flummigt? Det tycker jag.

Vad gäller mig själv på mötet fick jag höra att någon sagt att jag bara var där för att folk saknade en pajas. Ett sådant uttalande kan man ju reagera lite olika på, personligen så känner jag mest en axelryckning med ganska nedlåtande avsmak.

För uppenbarligen hade den som sa det där ingen egentlig koll på varesig mig eller hur jag hamnat på mötet. Jag hade valts som ombud av minst fyra föreningar, föreningar som betraktar mig seriöst. På mötet träffade jag flera personer som rentav bad mig om ursäkt för tidigare förutfattade meningar de haft om mig. Så nej, jag hamnade inte på mötet för att agera pajas.

Men självklart innebär ju inte det att jag inte kan vara rolig. Med lite självdistans och humor kommer man långt.

Exempelvis när kandidaterna till styrelseledamöter presenterade sig, sa en annan kandidat att han var en problemlösare. Då använde jag det till att berätta att jag har rykte om mig att vara en problemskapare. Detta var nog det mest uppskattade uttalandet under hela helgen.

Hur som helst, mötet som sådant var virrigt och många beslut ännu virrigare, men trots det var mötet förvånansvärt lugnt och civiliserat. Inget bråk, tvärtom ganska trevligt, trots tidigare hot och andra obehag.

Och även om jag känt mig tvungen att reservera mig emot flera beslut, betraktar jag mig ändå som mötets vinnare, eftersom det bästa beslutet som togs var att att inte låta styrelsen ändra förbundets logga som den lite listigt planerat att göra.

Detta inlägg publicerades i Dagligt flum och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s