Är du from och generös?

Idag är det julafton, som många felaktigt tror är en kristen högtid. Julen är en så kallad hednisk högtid kring midvintern, bland annat för att fira att året går mot ljusare tider igen.

Men som så många andra saker plundrade de tidiga kristna nästan alla de hedniska högtiderna och påstod att de egentligen firades av någon kristen anledning, och julen skulle då bero på att Jesus föddes.

Än idag är det tyvärr många som tror att det är orsaken till högtiden, även i ett land som Sverige, och så lär det också förbli.

En av de kristna traditionerna med julen är att visa att man är extra from och generös. ”Det är ju iallafall jul”. Så därför ska man dela ut presenter- julklappar!

Det är inte så viktigt vad det är för skräp, ty det är tanken som räknas.

Den genuint fromme delar såklart inte bara ut presenter till släkt och vänner, utan till fattiga. Att barn i fattiga familjer får presenter och får ”uppleva en riktig jul” är mycket viktigt för många, i vissa kommuner i Sverige kan man få speciellt socialbidrag för att köpa julklappar.

Den mycket fromma sångerskan Carola delade för några år sedan ut CD-skivor till uteliggare i Stockholm. Mycket generöst av henne. Kanske inte det första en uteliggare behöver, men det är tanken som räknas! Eller nåt.

Lite vettigare personer som vill känna sig extra fromma och generösa för att det är jul, de ger pengar till välgörenhetsorganisationer av olika slag. Läkare utan gränser, röda korset och så vidare. Sen känner de sig fromma och goda i hjärtat.

Missförstå mig inte nu- det är inte alls så att jag tycker det är fel på något sätt att stödja välgörenhet. Tvärtom. Men att göra det bara för att det är jul och man vill känna sig from och generös, det tycker jag är lite hyckleri.

Ännu äckligare är när det inte räcker för dessa ”fromma” människor att känna sig generösa och goda, utan de måste även visa för andra vilka barmhärtiga samariter de är. När det rentav blir en tävling i fromhet där var och en vill brösta sig och stråla i glansen av sin godhet under julen.

Just nu pågår ett event på Facebook som heter ”Ge 10 kr i julklapp till välgörande ändamål!”, och det är inte bara en uppmaning, nej, folk skriver upp sig där för att visa att de minsann ska delta.

Och det räcker inte med att de deltar- de skriver kommentarer om hur mycket de tänker dela med sig av. En from herre skrev ”Jag ska inte ge tio kronor till välgörenhet. Jag tänkte satsa på fyrsiffrigt.”

Efter det inlägget kände han sig säkert ytterligt generös och välgörande, och många av de där 10-kronorsvälgörarna kanske insåg vilka snåljåpar de var och kände rättmätig skam och beslutade att strunta i att dela med sig överhuvudtaget.

Således: var gärna en välgörare, men skryt inte om det, det är bara äckligt.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s