Gruppförtryck- till samhällets förtjänst

Mobbing, pennalism och gruppförtryck. Varför håller folk på med sånt egentligen? Dumhet? Ondska? Eller är det för att det är bra för gruppen?

Det låter förstås helt galet. Bra för gruppen att terrorisera någon?

Tyvärr är det sant.

Samtidigt som en syndabock och olycksfågel blir utfryst och mobbad, blir resten av gruppen tätare. Den får mer gemenskap och dess övriga medlemmar kommer allt närmare varandra.

Det är inget speciellt för människor, så förhåller det sig för alla flockdjur. Hönor behöver en hackkyckling, vargar behöver en ensamvarg. Och människor?

Människor behöver alltid någon eller några att hata gemensamt. Hur stor eller liten gruppen än är, för hatet dess medlemmar närmare varandra.

Det kan tyckas som att man likaväl borde kunna känna gemenskap på kärlek, men det är inte riktig kärlek, det är gömt hat. En grupp kan bestå av personer som dyrkar samma gud, stödjer samma politiker, lyssnar på samma musik, talar samma språk, är födda i samma land, stöttar samma fotbollslag eller samma motorcykelorganisation…

Men i själva verket är deras gemensamma punkt att de betraktar sig som bättre än övriga människor eftersom dessa bara är vildar som dyrkar gudar som inte ens existerar, stödjer korkade och rentav onda politiker, lyssnar på dålig musik, talar outvecklad rappakalja, är födda i andra länder och så vidare…

Att se ner på andra grupper är att sätta sin egen grupp på pedestal.

Därför är den typ av feminister som anser att alla män är potentiella våldtäktsmän alltid en starkare grupp än sådana som anser att alla människor har lika värde, för de senare består inte av någon grupp som kämpar för sig framför andra.

Därför är det alltid okej att vilja förena Skåne med Danmark.

Därför är äkta klasskrig något som utspelar sig i skolan.

Så därför pysslar människor med mobbing: För att kunna skapa något gemensamt för gruppen. Naturligtvis behövs ett starkare hat ju tätare gruppen ska vara, men det är inte något problem- utom för den eller de som blir hatade, naturligtvis.

Ibland äcklas jag av att vara människa.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s