Hycklartimmen

Igår var det ”Earth Hour” och massor av människor kände sig som om de gjorde något för miljön genom att släcka lamporna i en timme.

När de sedan lekt strömavbrott ett tag hade de rätt att återgå till det normala lyxlivet och fortsätta med miljöförstöringen, men utan att behöva känna skuld. De hade ju deltagit i en manifestation! Skickat ett budskap, en ”mäktig signal” till världens beslutsfattare om att ta miljöfrågorna på allvar!

Då är frågan jag ställer mig: Varför utövas inte den där manifestationen under julen istället, när det är galet många lampor överallt? Och varför pågår den bara i en timme?

Jo, det ska jag säga: Om den pågått längre än i en timme hade ju deltagarna varit tvungna att faktiskt göra något. Släppa på lyxen. Det är det inte många som vill.

Nej, de vill köpa sig fria från skuld på ett smidigt och enkelt sätt.

Förr i tiden kunde man köpa avlatsbrev från kyrkan för att därefter glatt fortsätta med synderna igen. Numera är det mycket enklare än så. Nu räcker det med att man klickar på ”gilla” på nån grupp i Facebook, så känner man att man gjort något duktigt.

Jag har några bekanta som är med i ”Earth Hour” och släcker på lamporna en timme varje år, men som har lamporna tända i hallen varje natt när de sover. Tänk om de gjorde tvärtom, att de hade lamporna släckta under sömnen men tända under ”Earth Hour”?

Fast det är klart- det skulle ju inte sända någon ”mäktig signal” till världens beslutsfattare om att ta miljöfrågorna på allvar. Däremot skulle det kanske kunna betraktas som att faktiskt göra det. Inte mycket, det ska jag verkligen inte påstå. Nej, ska man ta miljöfrågorna på allvar behöver man släppa på lyxen betydligt mer än att släcka ljuset medan man sover.

Någon i Sverige som tar miljöfrågorna på allvar, betraktas som en ”skogstomte”, en extremist. Här är det norm att slösa för lyxen.

Jag förstår att även lyxslösare vill känna sig duktiga och skuldfria, men sanningen är att det bara gör dem till hycklare.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s