Lyxjägaren

I TV3 har de nu ett bra tag haft programmet ”Lyxfällan” som väl främst går ut på att visa hur dåliga många är på att sköta sin ekonomi.

I Kanal 5 har de precis startat programmet ”Jobbjägaren”, som gör en show av att visa vilket slödder De Arbetslösa är.

Efter att ha kikat lite på Kanal 5:s premiär så tycker jag att man kan slå ihop de båda programmen. Göra en show av att folk i vårt samhälle har ett tvång av att arbeta fast det egentligen inte alls behövs, för annars kommer de inte upp till den lyx som normen kräver att Svensson ska ha.

Kvinnan som ”Jobbjägaren” skulle knuffa ut i arbetslivet var inte någon ensam stackare som inte hade råd att försörja sig, hon var hemmafru och levde tillsammans med en karl som arbetade och drog in ungefär 17 tusen kronor efter skatt. De hade en dotter som kvinnan tydligen ensam skötte om (vilket väl var helt okej, eftersom hon var hemmafru).

De var alltså två vuxna och ett barn och ansåg sig inte ha råd till mat på bordet. Där skulle de kanske behöva lite tips från ”Lyxfällan”? I programmet såg jag till exempel att de hade en stor platt-TV, den har garanterat kostat några tusen kronor som de kunnat använda till mat på bordet. Visst är en tjock-TV mer otymplig, men har man inte råd till mat på bordet så kanske man ska fokusera mer på att ha mindre coola TV-apparater och mindre på att leva enligt svensk lyxstandard.

Men nej, ”Jobbjägaren” ansåg att den där kvinnan skulle ut och jobba. Hon var väldigt arg på kvinnan för att denna sagt till sin karl att hon sökte jobb fast hon egentligen inte gjorde det, tydligen för att göra honom glad.

”Vem blir glad av en lögn?” sa ”Jobbjägaren” bistert.

Tja, ganska många. Själv vill jag visserligen inte råka ut för sådana lögner, men det ironiska var att ”Jobbjägaren” var noga med att när kvinnan sedan blev tillfrågad under arbetsintervjuer hur hon hanterade stress, skulle hon minsann ljuga för kung och fosterland!

Och det gjorde hon och fick jobbet på grund av sin lögn, och till hösten får hon och hennes karl ännu en unge som de inte själva kommer att ta hand om.

Allt är som det ska i en svensknormativ familj.

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s