Mordet på Osama Bin Laden

Det debatteras mycket nuförtiden om det här med att jänkarna slutligen fått ihjäl Osama Bin Laden, huruvida det var rättvisa det som skedde eller om det kanske var amerikanerna som precis som vanligt använde vilda västern-metoder till att göra som de ville.

Folk som tycker att det var rättvist går väl främst efter känslor och åsikter om att Bin Laden var en elak gubbe som själv hade många liv på sitt samvete, medan den gruppen som klandrar USA för fram argument som att rättvisa skipas i domstol och att det minsann inte är okej att smyga in i andra länder och mörda folk.

Personligen säger jag: Get real. Om man tror att rättvisa skipas i domstol, vet man inte mycket om domstolar eller vad som händer i dem. Och varför skulle de ha större rätt än någon annan att avgöra vad som är rätt eller fel? Vem har rätt att ge dem den makten?

Det kan man visserligen säga om amerikanska presidenten också, men till skillnad från domstolarna så är det han själv som tar den makten, som också kan tas ifrån honom, och det känns mer ärligt.

Men ändå. Även om Bin Laden visserligen var en elak gubbe som hade många liv på sitt samvete, kan man kontra med argumentet att han arbetade som terrorist för USA när de plötsligt beslutade sig för att svika honom och för säkerhets skull också döda honom (enligt vad jag läst var det Clinton som beslutade det redan för 13 år sedan). Med den bakgrunden var det ju kanske inte så konstigt om han var lite bitter och tyckte att USA skulle få smaka på sin egen medicin.

Så rättvisa? Nja. Inte det heller egentligen. Episk rättvisa, what goes around comes around, öga för öga och så vidare i all oändlighet, men i själva verket handlade det ju bara om att amerikanska militären (som har väldigt många liv på sitt samvete) är en större, rikare och mäktigare organisation än al-Quaida.

Det mest irriterande i allt detta är alla amerikaner som går runt nu och känner sig så stolta och präktiga, precis som om de själva haft något med mordet att göra, när de egentligen bara suttit hemma i sina trailers och druckit Coca Cola och käkat hamburgare och glott på Dumburken.

Det är väl inte så många vettiga människor som gråter för Bin Laden, men ännu färre vettiga som tror att det var ett stort steg i ”kampen mot terrorismen” att döda den där gamle tomtegubben.

Vad det däremot var, och vad som var hela vitsen med mordet, var en uppvisning i politik. Med en djävla tur har Barack Obama fått visa att minsann även han är en tuffing, och inte någon liten vekling som bara vill ha fred och frid och fröjd. Det var en mycket värdefull politisk seger för honom, och det är allt som är väsentligt.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s