Redan innan man sätter spaden i jorden

Idag såg jag en gräslig tant i Dumburken. Jag tror hon var politiker. Hon pysslade med en debatt eller nåt liknande, där hon hade möjlighet att vräka ur sig sina dumma påståenden. Hon borde starta en blogg istället, men vad vet jag? Hon kanske redan har en.

Hursomhelst tjatade hon livhjärtat om att bygga. Byggabyggabyggabygga. Det var svaret på allt enligt henne.

”Vanligt folk” ville också ha bostadsrätter, enligt henne. Det skulle man lösa genom att bygga fler, och då behövde så kallade byggherrar tjäna mer på byggandet och ha mindre krångel. Något man skulle ta itu med ”redan innan man sätter spaden i jorden”.

Det där var hennes stora favoritharang som hon drog upp gång på gång. ”Redan innan man sätter spaden i jorden”.

Men det är inte spaden hon sätter i jorden, det är huvudet.

Man löser inte bostadskrisen genom att bygga fler och fler bostäder som folk inte har råd att bo i. ”Vanligt folk” behöver framförallt billigare bostäder. Betydligt billigare. Och sen att det saknas bostäder, men innan man sätter igång och bygger nya kanske man skulle fixa till de som redan finns och idag står och förfaller? Innan man sätter spaden i jorden…

I Sveriges skogar står det idag massor av vackra gamla torp och gårdar och ruttnar och faller ihop, för att ingen har råd att köpa dem eller restaurera dem, än mindre bo i dem. Det kanske är en fråga att fundera över?

Sen det här med alla tonåringar och studenter som vill flytta hemifrån och bo nära allting. Lösningen på deras situation är: Gör dem till Sveriges Trailer Trash.

Idag får en student betala flera tusen kronor för att fösas in i ett litet rum med samma kök som fullt av andra studenter. Ett djävla korridorboende och ett fult utnyttjande av bostadskrisen och av människor i ett behov.

Dessa studenter gnäller ofta över att vara fattiga. Varför då inte lösa två frågor i en- smäll upp en bunt arbetarvagnar och hyr ut varje vagn för 1000 kronor i månaden. Ett billigt boende som ändå skulle ge ett större utrymme för varje boendehavare än dagens korridorboende.

Fast det är klart- då skulle ju de där byggherrarna som behövde mindre krångel inte få sätta spaden i jorden och tjäna pengar. Och med Trailer Trash kommer väl Trailer Cash- istället för 1000 kronor i månaden skulle man sannolikt få betala samma pris som för att bo i en vanlig lägenhet.

Den stora bostadsfrågan är alltså: Hur ska man undvika gamarna som vill bli rika på att andra har ett behov och en dålig situation? Har man svaret på det, han man löst bostadskrisen. Utan att ens sätta spaden i jorden.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s