Skillnaden mellan abort och mord

Häromdagen var det en väninna som blev alldeles rasande då hon läste i Aftonbladet om Justin Biebers åsikt att abort är mord, även vid våldtäkt.

Hon är knappast speciellt ensam om att få sådana känslor här i Sverige när någon kommer med sådana åsikter.

Justin Bieber, å andra sidan, är knappast speciellt ensam om sina åsikter. I många länder är det fortfarande dödsstraff för abort och det var inte speciellt längesedan det var så även i Sverige- inte på grund av religioner, utan just för att synen varit att abort är mord.

I många länder, bland annat Sverige, har den synen förändrats, framförallt under 1900-talet. Men beror det på att abort verkligen inte är mord, eller beror det på något annat?

För övrigt, vad är egentligen mord? Är det alltid något negativt?

Min tro är att folk blir arga över att abort jämställs med mord eftersom de är negativt inställda till mord, men positivt inställda till abort. Klart som fan att de blir förbannade då. Det är ju likadant med folk som gillar Israel som gång på gång blir skitsura ifall någon påpekar likheterna mellan Israel och Nazityskland.

Såhär är det… Normen nästan överallt är att mord är något dåligt. Mord är tabu. Om man mördar någon brukar man sällan ses med blida ögon av samhället.

Det finns dock undantag. Om det är krig och man är en soldat, tillexempel, då är normen snarare att man gör fel om man inte mördar. Och om det handlar om självförsvar eller dödshjälp ses det också ofta som annorlunda, liksom ibland vid hämnd. Att döda någon betraktas helt enkelt på olika sätt av samhället beroende på varför man gör det, hur man gör det och vid vilket tillfälle man gör det.

Vad gäller abort, har framförallt kvinnosaksarbetare efter kanske 150 år lyckats göra om normen i många länder så att samhället betraktar abort som något helt självklart. Det tycker jag är bra. Jag ser möjligheten till abort som något viktigt.

Men det innebär inte att jag inte också anser att abort är mord- det innebär bara att jag inte alltid anser att mord är något negativt.

När ska man betrakta en människa som en människa? Är det när den är född? Eller är det när den har möjlighet att leva, även om den fortfarande är ett foster? Om det är det senare, så är ju barn inte människor förrän efter flera år, eftersom de måste tas om hand av vuxna ett bra tag även om de är födda.

Jag tycker synen på liv är väldigt svår. Men jag förstår inte varför en person inte ska betraktas som en levande varelse bara för att den befinner sig inne i en annan person.

Men, som sagt, jag tycker ändå att möjligheten till abort är mycket viktig, och även att man inte ska döma personer för att de tar den möjligheten.

Vad är egentligen liv? Är det bättre än död? Hur kan man veta ifall det barn man föder vill leva eller inte? Självklart kan man inte veta det. Om barnet ifråga sen bestämmer sig för att ”nej fan, nu får det vara stopp!” och tar livet av sig, då betraktas det av samhället som själviskt. Och det är det också. Men är det inte ännu mer själviskt att föda ett barn utan att ha en aning om ifall det vill leva?

Det är svåra frågor, och därför måste man naturligtvis gå efter vad man som förälder själv vill. Vill man ha ett barn eller inte?

Vill man inte det, då är det abort som gäller. Sen ifall man anser att det är mord eller inte, det är faktiskt ganska oviktigt tycker jag. Den som känner mest av det är inte den man dödar, utan det gör man själv.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Skillnaden mellan abort och mord

  1. Peter skriver:

    Abort ÄR mord, överlagt dödande och släckande av det lilla spirande livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s