Skojiga quiz eller skojaretrix?

Jag har ägnat ungefär en timme av den här morgonen åt att sitta och plocka bort gamla ”appar” en i taget på Facebook. När jag började använda Facebook för några år sedan kunde jag sitta och gå igenom det ena quizet efter det andra.

”Vilken maträtt är du?” ”Vem är du i Bamse?” ”What is your Patronus?” ”Är du skåning eller svensk?” ”What sniper rifle are you?” ”Vem är du i Barbapappa-familjen?” ”How long would you last in a fight against Chuck Norris?” ”Är du bra på att kyssas?” ”What Tolkien villain are you?” ”What would be your funny super power?” ”Ond eller god?” ”Hur elak är du?” ”Vilket är ditt namn som porrstjärna?” ”Hur många barn kommer du att få?” ”Hur kommer du att dö?” ”What swordsman are you?” ”How much do you know about guns?”

De flesta quiz var bara fåniga, men ett och annat kunde vara ganska roligt tyckte jag. Så jag blev rätt sur när quizen vid ett av facebooks många förändringar blev mycket svårare att hitta.

Nu skulle jag ändå inte ha någon tid att pyssla med sånt när jag hänger därinne, jag ägnar mig istället åt att läsa vad folk jag känner har för sig. Dels har jag en större bekantskapskrets där nu och dels uppdaterar folk sig mycket oftare. Men på den tiden tyckte jag quizen var det roligaste med Facebook.

Fast det finns fler orsaker till att jag slutat med dem.

På ”quizens guldålder” var de lite som ett halvroligt spel att döda lite tid med. Man kunde göra egna quiz och jag vet flera som hittade på några styck. Om man ville kunde det sen stå i ens informationshandlingar vad man fick för svar.

Men allt eftersom övergick de i att själva meningen med dem var att skojare och lurendrejare ville komma åt informationen på ens sida och möjligheten att spamma ens vänner. Enbart detta är ju en bra orsak att aldrig göra några quiz längre.

Och vad är det som står i informationshandlingarna om gamla quiz? Kan man se vilken maträtt jag är? Kan man se vem jag är i Bamse eller vad som är min Patronus?

Nix. Det går att läsa att man gjort quizet, men inte längre vad svaret blev. Och då är det ju sannerligen en bra anledning att helt enkelt plocka bort skiten.

Det är en del av allt det negativa med Facebook- där hamnar mycket lätt en massa fullständigt meningslös ”information” som sprids vind för våg.

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s