Sparka den som ligger!

För några timmar sedan slog det mig en sak när jag var ute och promenerade.

Hur kommer det sig egentligen att det finns nån sorts allmän åsikt om att det är fegt att sparka på personer som ligger? Att man inte ska fortsätta banka på någon man redan slagit ner?

Egentligen är det väl varken modigt eller fegt- utan bara smart. Är det någon som anfallit en och man haft turen att få övertag i striden, borde det ju vara smartast att banka på tills fienden är död. Då vet man ju att vederbörande inte hoppar på en fler gånger…

Och sen den liknande underliga åsikten att man inte ska slå kvinnor eller barn.

Jag tror att det är såhär: Åsikterna är genetiskt betingade. Det är precis som med många andra djur som slåss.

Och de flesta av dem gör det enbart för att få vara Jultomten (det vill säga, den som är far till alla ungarna). Massor av djur slåss med varandra för att få reda på vem som är starkast, när de svagare sedan ger sig så känner ofta inte alfa-hanen någon orsak att döda sin fiende. Tvärtom känner den som förlorat att han har fått reda på var skåpet ska stå, och så blir de vänner, om man så säger.

Och att slåss med honor- ja, det är ju ingenting de flesta djur har någon orsak att göra. Honor är ju till för att fixa maten och föda ungarna.

Och ungar, ja det vill ju alla djur ha. Lite egendomligt är det kanske att människor inte gärna äter upp ungar som inte är våra egna…

Vi människor slåss ju av många andra orsaker än att bevisa vem som har rätt till kvinnorna, men trots det är det nog den orsaken som gör att allmänheten anser att man ska slåss på ett speciellt sätt.

Detta inlägg publicerades i Dagligt flum och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s