Våldtagen av rättsväsendet

En kvinna är på semester i Grekland, blir våldtagen, mannen som våldtog henne frias och nu är istället kvinnan åtalad för falsk tillvitelse och förtal.

Hela historien är skamlig och en parodi på allt vad rättssäkerhet heter, men tyvärr så tror jag att de flesta svenskar som upprör sig över det grekiska rättsväsendets hantering av fallet har en väldigt naiv och felaktig bild av vårt eget rättsväsen.

För även det är i själva verket ett felväsen, med oerhört mycket att klaga över.

De allra flesta polisanmälda brott i Sverige rinner bara ut i sanden, genom att antingen poliser eller åklagare helt enkelt beslutar att att inte gå vidare med fallen. Är inte detta ett sätt för rättsväsendet att åter en gång köra över brottsoffren, så säg?

Att kvinnan som våldtogs i Grekland inte kom vidare i sitt mål är självklart skamligt- men inte något som inte också lätt skulle ha kunnat hända i Sverige. Min egen erfarenhet av svenskt rättssystem är att det är en sorglig parodi, det känns som om beslutarna slår tärning om vilka fall som ska läggas ner och vilka som ska gå vidare.

Egentligen borde det inte ses som speciellt underligt att grekiskt rättssystem nu vill anklaga kvinnan för falsk tillvitelse och förtal- snarare borde det betraktas som en självklarhet.

Jag menar, eftersom de tror på våldtäktsmannens historia så är det ju precis såhär det bör gå till. Att anklaga någon oskyldig för våldtäkt är ett fruktansvärt förtal. Det måste väl alla vara ense om?

Sen varför de tror på honom är en helt annan sak- men tro mig, sånt händer även i Sverige.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s