Vänskap över internet

Jag tänker på det här med vänskap. På de flesta communitys ligger fokus på att samla på vänner, och vad gäller facebook så bygger det totalt på detta. Men vad betyder vänskap över internet för de flesta?

Uppenbarligen inte så mycket.

De flesta brukar av och till städa bland sina samlingar av vänner ganska friskt. Personligen petar jag bort ”vänner” när dessa visar att de inte är mina vänner, och jag är inte den som lägger dit folk jag inte känner.

Men en sak som jag aldrig begripit, är det här med folk som man faktiskt känner i verkliga livet och umgås med, som ändå inte vill ha en som vän över internet. Värst naturligtvis om de haft det, men petat bort en.

För att för min del, är det en mycket klar och tydlig markering, som betyder:

”Jag vill inte vara din vän. Jag betraktar dig inte som en meningsfull vän.”

Varför jag ser den här markeringen som upprörande, är naturligtvis just det här med umgänget i verkliga livet. Jag ser beteendet lite som att man kommer och sätter sig vid samma bord och säger ”hej”, och de här människorna totalt ignorerar en. Kanske reser sig och går, eller varför inte pratar med varandra på nåt språk som de vet att man inte känner till.

Internetkulturen är dessvärre väldigt ohövlig, och jag vet också att de flesta ”vänner” i en sån där vänskapslista egentligen snarare borde kallas bekanta, men inte ska man väl behandla varesig vänner eller bekanta som skit?

Självklart inte. För mig får det följder om jag märker att någon petar mig som ”vän” på exempelvis facebook. Då vet jag att personen ifråga inte tycker jag är värd något, att min vänskap inte är värd något. Och då vill jag inte ha någon kontakt i verkliga livet med den personen.

Så har du mig som ”vän” och tänker peta mig, berätta det helst för mig så jag vet om det, så jag helt enkelt kan avstå från att snacka med dig överhuvudtaget.

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vänskap över internet

  1. margit27.com skriver:

    Det här med Facebook är ju mer som en statusgrej som man använder och de flesta är beroende av FB. De man umgås med i vardagen de vet man ju vilka det är. Men man kanske tar bort någon vän eller nära vän rentutav för att den kanske sårar en eller har sårat en gång på gång och till slut får man nog av alla dessa släkt eller vänner. Men det behöver inte betyda att man kan bli vänner igen någon gång i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s