Vem har rätt att klaga?

Det finns människor som aldrig kritiserar, aldrig funderar över om en sak är rätt eller fel, meningsfull eller totalt galen.

Vi kan kalla dessa människor för ”röstare”.

Lenin kallade dem ”duktiga idioter”.

Det är samma typ av människor som tycker att kungen är ”bra”, utan att någonsin fundera över vad som gör honom bra, och som gärna vill gifta sig i kyrkan eftersom det är ju så man gör.

Det är inget fel på de här personerna. Tvärtom består de av en stor majoritet av mänskligheten. Antagligen är du en av dem.

Själv brukar jag kalla dem ”den dumma massan”.

Människorna som gör som de blir tillsagda, som följer sin ledare och som är nöjda och glada ifall de får lite bröd och skådespel. Som röstade på nazisterna i 30-talets Tyskland och socialdemokraterna i Sverige under större delen av 1900-talet, allt för att de ville känna ”trygghet”.

Kort sagt, helt vanliga människor.

Varför ska vi kalla dem ”röstare”?

Jo, det är där poängen ligger. Om man har den rätta knycken och vet hur man driver de här personerna, då kan man få dem att tro och tycka ungefär vad som helst. Själv har jag tyvärr inte det.

Men eftersom det finns en del människor som har det, så använder de ”röstarna” till att rösta så som de vill att de ska rösta. På det viset känner sig ”röstarna” delaktiga och känner att de är med och bestämmer, och därför är det mindre risk för revolter och inbördeskrig.

Nå, för att så många som möjligt ska rösta- och känna sig delaktiga och nöjda- har någon en gång i tiden hittat på att röstande ska vara en plikt. Många ”röstare” brukar -som bandspelare ungefär, och utan att tänka på sina argument- påstå att om man inte röstar, så har man inte heller rätt att klaga på vad som händer efteråt, för då har man inte försökt göra något åt resultatet.

Anser ”röstarna”.

Utan att lyssna på motargument, och absolut utan att någonsin fundera över visheten i sitt påstående.

Själv anser jag att alla har rätt att klaga, men om det skulle vara någon som inte har det, är det verkligen inte de som deltagit i den politiska processen och därför, enligt sig själva, är delaktigt ansvariga i resultatet.

Om någon verkligen har rätt att klaga, är det självklart de som insett att politikerna för oss bakom ljuset och som inte vill vara med i leken.

”Vill man vara med i leken får man leken tåla”, brukar det sägas ibland, men det är sannerligen inte de som vägrar att rösta som är med i leken, tvärtom.

Så därför är det självklart de som tar det aktiva beslutet att inte delta i lögnen som har störst rätt att klaga efteråt.

Jag debatterade om detta med en vän, som inte tyckte som jag. Han jämförde det med ett krig, och sa att om man var general för en bataljon som ger upp, så har man inte rätt att tycka att ”kriget går så dåligt för alla ger upp”, medan om man är en av de som kämpar in i det sista så har man rätt att vara förbannad på de som ger upp.

Jag tycker att det där med krig var en bra jämförelse. Tänk om man är en av de som inte vill att de ska vara krig alls? Har man då inte rätt att vara förbannad på de som krigar medan man själv försöker ägna sig åt något annat?

Min vän anser att om man är chef för ett kompani ska man följa de order man får- och jag tror att det är svaret till ganska mycket här i världen. De flesta människorna är ju som sagt vanliga ”röstare”, de följer de order de får.

De fortsätter kriga på det sätt de lärt sig, och de går och röstar på det sätt de lärt sig. De tycker kungen är ”bra” och de gifter sig i kyrkan. Allt som de är vana vid, utan att fundera över om det kanske finns något som är bättre eller om de överhuvudtaget vill delta i leken.

De anser att de gör någon sorts ”plikt” genom att rösta blankt.

Om vi ska fortsätta med jämförelser, vill jag gärna jämföra valet med att äta skit. Man får välja mellan att äta koskit, hästskit, hundskit och en massa annan skit. De som står där och delar ut skiten ljuger och påstår att den är jättegod, och nyttig och luktar gott och bla, bla, bla.

De som äter skiten har naturligtvis rätt att klaga efteråt, men de som inte överhuvudtaget ville befatta sig med den och därför stannade hemma, de har väl lika mycket rätt att klaga över att de svälter?

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s