Hyresgäst- hemlös i lägenhet

Jag bor i en hyreslägenhet hos Familjebostäder i Göteborg. Det innebär att för strax under 5000 kronor har jag någonstans att sova, äta och ha all min bråte, men det innebär inte att jag har ett hem.

För som hyresgäst har man inte mycket att bestämma över gällande sin lägenhet.

Häromdagen trillade det in en lapp i brevlådan med text om att något skumt företag vid namn ”i´Connect” ska genomföra en installation av ett nytt kommunikationsnät i min lägenhet på måndag. Detta ska ge mig möjlighet till HDTV, IP-telefoni och ”höghastighetsinternet”.

Vad det är för skillnader med de möjligheter jag redan har står inget om på lappen- jag har ju redan möjlighet till HDTV och IP-telefoni om jag skulle vilja ha det och hastigheten på internet har jag inga bekymmer med.

Men det är oväsentligt- som hyresgäst ska man bara foga sig. Hyresbolaget har tecknat avtal och det är hyresbolaget som äger lägenheten.

På lappen som jag fick, står det att ”i´Connect” ska ha tillgång till min lägenhet från 08:00-17:00 på måndag. Alltså en hel djävla arbetsdag!

Men det är inte så länge de kommer att vara här och arbeta- de ska bara ha möjlighet att springa ut och in i lägenheten under en hel dag, och själv har jag att välja mellan att antingen lämna ut mina nycklar och lita på att de tar god hand om min bostad och att inte katten smiter ut medan de ränner här, eller också sitta barnvakt här från åtta på morgonen och hela dagen framöver.

Jag gillar inte något av alternativen. Jag har andra saker att göra än att sitta och vänta på att någon ska komma och ringa på, vara här en liten stund och sen komma hit igen om några timmar, och jag vill verkligen inte lämna ut lägenheten till okända personer utan att hålla den under uppsikt själv.

Jag ringde ”i´Connect” för att se om vi kunde göra det lite smidigare. Enligt lappen skulle det gå att ringa dem mellan 8-11 på morgonen. Men självklart svarade de inte.

Då fick jag istället ringa Familjebostäder. Det hjälpte såklart inte- det var som att prata med en robot som bara satt och läste upp samma text som jag redan läst på lappen.

Så nu blir jag tvungen att sitta barnvakt i min lägenhet i 9 timmar på måndag och trots att jag försökt har jag inte haft någon möjlighet att få reda på exakt vilka tider det kommer hit någon.

Man kan tycka att nu borde jag kunna dra av en arbetsdags lön från hyran. Jag är visserligen inte anställd och har således inte någon lön, men tusen kronor före skatt för en heldag kan väl knappast räknas som för mycket begärt?

Men nix. Som hyresgäst ska man bara foga sig. Man är hemlös, trots att man har en lägenhet. Hemlös, eftersom den bostad man har inte är något hem, bara en lägenhet som man själv inte bestämmer över.

”Mitt hem är min borg.”

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s