Jag som skribent- ett raljerande över det vanliga

De senaste dagarna har det blivit ett ramaskri över internet, då Svenskt Näringsliv kommit ut med en rapport där de anser att ”hobbykurser” på universitet inte är nyttiga för samhället.

Folk som läst humaniora har känt sig träffade och blivit arga, sårade, ilskna, ledsna och kanske rentav skamsna över att de inte skulle vara samhällsnyttiga. Vissa har tagit hela historien som något komiskt. Andra har kallt ryckt på axlarna och tänkt att nej, de är inte samhällsnyttiga, men än sen?

Och det är en bra tanke. För enligt min åsikt är det inte samhällsmedborgarna som ska vara nyttiga för samhället, det är samhället som ska vara nyttigt för dem. Vad är annars vitsen, liksom?

Men självklart behövs det även nytta för samhället, annars rasar det.

Personligen anser, tror och hoppas jag att min nytta för samhället ligger i vad jag skriver. Här på bloggen finns det möjlighet för vem som helst att läsa mina krönikor gratis.

En vän till mig hävdade igår att vad jag skriver bara är ett onyttigt raljerande. Det är självklart kritik att lyssna till och tacka för, men jag menar att den är obefogad.

Jag vill peka på saker och ting som jag anser att folk bör se, lägga fram egna argument, skapa debatt, men framförallt få människor att tänka. Lyckas jag få en enda läsare att fundera, oavsett om vederbörande delar mina åsikter eller ej, ja, då anser jag att jag gjort nytta för samhället.

Det är inte lätt att få människor att tänka själva. Dels så är vi inte skapade på det sättet- majoriteten vill bara tanklöst följa ledaren, och ropa bu eller bä tillsammans med resten av gruppen. Men till råge på det, så är vi inte utbildade för att tänka själva.

Den svenska skolans viktigaste uppgift är enligt min åsikt att ge eleverna ett kritiskt tänkande, men nej. Tvärtom. Skolans viktigaste uppgift är att uppfostra ungdomarna till ”goda medborgare” som delar ”samhällets åsikter”.

Gör som de ska, utan att fundera över om de har något annat val.

Men om varken skolan, föräldrarna eller personligheten kan ge speciellt många ett kritiskt tänkande, om staten rentav anser att det är olämpligt med ett sådant, isåfall måste det komma ifrån ett annat håll.

Och det är där mina skriverier gör sin nytta för samhället.

Du kanske inte delar mina åsikter, men det är isåfall helt okej, för det kan ju innebära att du faktiskt har några egna. Det respekterar jag isåfall, även om jag kanske anser att de är totalt blåsta.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s