Jimmie Åkesson- med Jesus på den smala vägen

I drygt 900 år har alla människor i Sverige legat under kristet förtryck- ända sedan den siste demokratiskt valde kungen Blot-Sven mördades av sin kristne svåger, en tid då det är tveksamt om Sverige som sammanhållen stat överhuvudtaget existerade, och in i våra egna dagar.

Under de dryga 900 år som gått har människor avrättats, torterats och levt under tvång om de inte viljat följa den statliga religionen. Det har heller inte räckt att vara kristen, såklart- det har ju aldrig varit något räddande av människornas eviga själar det handlat om, utan helt enkelt vilken religion som maktens människor tjänat bäst på.

Kristendomen kom till Sverige för att kungar och adel tjänade på det. Lutheranismen kom till Sverige för att Gustav Vasa tjänade på det. Och så vidare.

Det handlade helt enkelt om makt.

Sverige har verkligen inte varit något undantag i den historien. Det är snarare något globalt.

Kristendomen är inte heller ett undantag- de flesta religioner har fungerat på samma sätt. Maktkamp. Olika härskare världen över har tvingat på andra människor sina religioner, och har på detta sätt styrkt makten.

Att de europeiska länderna under många hundra år tog fäste på annan mark med svepskäl att människorna där var ”vildar” känner ju alla till. Men naturligtvis hade de tagit över marken även om dessa människor haft precis samma kultur och religion- de krigade ju själva mot varandra i Europa.

Men ändå.

Svepskälen var viktiga, på nåt sätt.

För det vanliga, dumma folket behövde ju höra en anledning. De behövde få höra att det fanns en orsak till att de skulle ut och kriga med oskyldiga. Så har det alltid varit, ungefär som att amerikanerna behövde höra att Saddam Hussein minsann hade massförstörelsevapen. Idag kallar många det som tidigare betraktades som kristendom istället för ”demokrati”, och de som tidigare betraktades som vildar, eller värre: kättare, muhammedaner, judar; dem kallar man för terrorister.

2000-talets religion. Allt fler människor lämnar gudar och demoner bakom sig och vill att deras samhällen ska vara sekulära, och därför måste makthavarna komma på något nytt. Så därför är det nu demokrati vs. terrorism som gäller.

Det är en sak att tänka på, en sak att minnas, för att försöka undvika att utnyttjas av makthavarna. Men det var egentligen inte det jag skulle skriva om här.

Som jag började skriva, har alla människor i Sverige under drygt 900 år legat under kristet förtryck. Naturligtvis är det egentligen inte kristendomen som förtryckt folket, utan religionen har använts av makthavarna som instrument till förtrycket. Även det har jag förklarat.

Under 1900-talet började molnen kring statens religionstvång att lätta sig i Sverige. Landet blev alltmer sekulärt, och år 2000 gick Svenska Kyrkan och staten skilda vägar. Tror folk.

Riktigt så lätt är det ju inte. Det finns fortfarande lagar om kristendomen. Just vad gäller Svenska Kyrkan så finns det en speciell lag om just den, och enligt grundlagen så måste Sveriges regent och tronföljare ”bekänna sig till den rena evangeliska läran” vilket innebär att de ska tro, eller åtminstone låtsas tro, på en typ av kristendom vid namn ”Augsburgska bekännelsen”.

Så Svenska Kyrkan har enligt lag både fler rättigheter och skyldigheter än andra religiösa samfund, och Hans Majestät med dotter måste enligt lag vara kristna- åtminstone om de vill fortsätta regera över Konungariket Sverige.

Nu skulle man ju kunna tro att det räcker med detta, men icke sa Nicke. På Riksdagens öppnande ska hela riksdagsskaran sitta i Storkyrkan i Stockholm och delta i en gudstjänst. Varför? Tja! Enligt Sverigedemokraternas Überführer Jimmie Åkesson är det viktigt eftersom det är en ”vacker tillställning”, samt för att det (för honom, märk väl, det erkänner han faktiskt) är en ”viktig manifestation för vårt gemensamma kulturarv, de tankar och föreställningar som byggt vårt land”.

Nu kan man ju spekulera i vad Åkesson tänker på här. Menar han kanske makthavarnas användande av kristendomen till att förtrycka det svenska folket?

Det skulle han kunna göra, för vad han klagar över är inte alls att Riksdagen ska sitta i Storkyrkan och delta i en religiös ceremoni- nej tvärtom, det tycker han är jättebra (trots att han sprang ut ur kyrkan förra gången). Nej, det han surar över den här gången är att gudstjänsten inte enbart är kristlig, utan att där även står en judisk rabbin och en islamisk imam tillsammans med prästen. Det gillar inte Åkesson.

Han menar att ”det är kristendomen och dess värderingar som utgör grunden på vilket vårt samhälle vilar”, men där kan jag faktiskt inte hålla med honom. För trots att de svenska makthavarna i drygt 900 år använt just kristendomen till att förtrycka oss svenskar, så har vi det senaste 100 åren kommit till ett betydligt mer sekulärt och vettigt samhälle.

Och i den del som den svenska kulturen är kristen, så är det ju verkligen ingenting unikt svenskt med det, utan tvärtom något ytterst globalt. Om man ändå menar att kristendomen kommer någon särskild stans ifrån, är den ju snarare ifrån mellanöstern. Precis som judendomen och islam. Ja, egentligen är ju alla tre egentligen samma religion, precis som katolicismen och lutheranismen.

De har lite olika regler här och var, beroende på vilka personer de religiösa vill tro på- Moses, Jesus, Muhammed, Luther eller någon annan. Men allihop grundar sig på samma gamla otäcka gubbe som ska ha viljat skära halsen av sin son för att visa sin gud hur lojal han var.

Så om grunden för vårt samhälle vilar på ”kristendomen och dess värderingar”, då tycker jag det är skitsamma om även judendomen och islam är med. Det är lite som att sossarna och moderaterna trots allt är samma gäng, även om de inte vill vara sams.

Tänk vad mycket mer politikerna kunde åstadkomma om de samarbetade istället för att gräla (både positiva och negativa saker). Och på samma sätt skulle de religiösa kunna samarbeta istället för att kriga med varandra. Praktiskt?

Nja, inte om man som religiös tror att alla som inte tror som man själv gör är evigt förtappad och ska brinna för alltid i Helvetet, förstås. Nu är det dock inte Jimmie Åkessons argument, utan han jiddrar som vanligt om tradition, gemenskap och rentav ”respekt för de som vandrat här före oss”.

Tradition? Ungefär som de hedniska helgerna jul, påsk och midsommar?

Gemenskap? Vad är det för gemenskap i att de förtroendevalda sitter och har en kristen gudstjänst, om varken alla de som valt dem eller ens alla de själva är kristna?

Respekt för de som vandrat här före oss? Vilka? De som levde här okristna i flera tusen år och klarade sig bra med det? De som torterades, avrättades och bötfälldes i hundratals år om de inte följde den lära staten tvang på dem?

Dessa människor känner jag respekt för, men jag kan ju knappast påstå att det känns som att Sveriges makthavare av idag gör det.

Men nej, det är ju bara jidder alltihopa. Åkessons ”argument” är trams. Samma typ av trams som makthavarna världen över i tusentals år använt för att lura den dumma massan:

Tror ni inte som vi kommer ni till Helvetet. Vi mot dem. De är vildar. De är kommunister. De har massförstörelsevapen. De tar våra brudar och jobb. Vi har något gemensamt. Our way of living. Vi äter samma mat och pratar samma språk och tror samma trams.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jimmie Åkesson- med Jesus på den smala vägen

 1. Andreas Meijer skriver:

  Hej,

  Ja, det finns saker som bör synliggöras – och det gör du =).

  Drottning Kristina fann en annan religion och var tvungen att abdikera… Makt är en gemensam nämnare för alla religioner. I vissa fall också lycka men utan makten så kan lyckan inte uppnås.

  Självfallet måste ett jämförande vi/dem göras där olikheterna sätts i fokus, annars skulle främlingsfientligheten inte ha något att greppa. Synliggör vi likheterna så blir det för skrämmande att hata. Nä, sätt ”dem” i ett fack och ”oss” i ett annat. På med skygglapparna och kasta allt hat ditåt. Nu är alla problem lösta (och de som inte är det är ”deras” fel så vi behöver aldrig rannsaka oss själva).

  Vänliga hälsningar
  Andreas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s