Patrioter må vara idioter- men det är inte svaret på frågan.

I Göteborg finns det en sorts förening vid namn Patriotiska Studentförbundet, ledda av Kansler Torsten Persson.

Enbart namnet på föreningen visar ju att det antagligen rör sig om en samling väldigt konservativa personer, sannolikt patrioter (det är ju liksom så förbundet heter), intresserade av gamla traditioner här i Sverige.

Och mycket riktigt: De anlitas av kommunen sedan 1977 för flaggning av svenska flaggan på skolor och offentliga byggnader runt om i Göteborg, samt ombesörjer även kommunens högtidlighållande av Gustav II Adolfs död. De beskriver sig som partipolitiskt obundna med uppgift att bland annat främja intresset för och värna om svensk kultur, tradition och historia.

Okej, den beskrivningen tycker jag visar att de är ungefär vad jag trodde. Det rör sig säkert om en samling monarkister varav många troligen röstade på Sverigedemokraterna, andra på Kristdemokraterna, en bunt jeppar som tycker det är oerhört viktigt att man sjunger ”Du gamla du fria” i skolan, att man firar både nya och gamla svenska kungar samt tycker det var mycket bättre förr, när Sverige var ordentligt kristet och homosexuella, negrer och annat skumt folk sågs till att hålla sig på mattan.

Det är naturligtvis fördomsfullt att mena att varenda medlem i Patriotiska Studentförbundet är av ovan beskrivna typ, men jag tror faktiskt att jag ringat in de flesta av dem rätt väl.

Men än sen då?

Det är väl upp till var och en att vara intresserad av, ja rentav att stötta, precis vad som helst?

Nej, dessvärre inte. Är man inte som majoriteten så kan man råka illa ut.

Personligen tycker jag att Patriotiska Studentförbundet med Torsten Persson i spetsen är lite väl konservativa. ja rentav alldeles för konservativa. Jag skulle rentav kunna gå så långt som att uttrycka saken såhär: Jag tycker faktiskt de är tämligen blåsta.

Men grejen är den här, va: Det är upp till var och en att vara blåst, om man så vill. Och alltså, att de är blåsta, det har jag ju främst kommit fram till genom min fördomsfulla syn på vilka de sannolikt är.

Men det är fler än jag som tror att Patriotiska Studentförbundet är blåsta.

Nu har de nämligen gjort bort sig ordentligt genom att klaga tämligen odiplomatiskt över sitt merarbete med regnbågsflaggans hissande under HBTQ-festivalen i Göteborg.

Man kan ju förstå att folk blir upprörda.

Men samtidigt… De är intresserade av att hissa svenska flaggan. De är patrioter. De vill främja intresset och värna om svensk kultur, tradition, historia och jada, jada, jada.

Om de är blåsta eller inte hör inte riktigt till saken, tycker jag. Vad saken egentligen gäller, är att kommunen tydligen använt dem till saker som inte ingår i deras syfte.

Nu må det vara hänt att kontraktet mellan kommunen och dem kanske ser annorlunda ut än tidningarnas beskrivning, där det klart och tydligt stått att det är svenska flaggan de anlitas för att flagga. Isåfall är det inget de kan göra åt saken, bara gilla läget och vänta till årets slut, för att sedan försöka sig på ett omformulerat kontrakt.

Men annars är det ju tvärtom, att peka på kontraktet och mena att de enbart flaggar den svenska flaggan och ingen annan.

Oavsett, så tycker jag alltihop är lätt att förstå. Patrioterna vill flagga den svenska flaggan och surar för att de används till att flagga andra flaggor. Det är inte svårt att betrakta dem som blåsta, men det är väl ändå lätt att förstå varför de surar?

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s