Piratkopiering

Jag irriterar mig när folk försöker vinkla till det att piratkopiering inte alls är kriminellt.

Så många idiotiska argument brukar dras upp.

Det påstås att piratkopieringen är av artisternas intresse. Tja, konstigt nog finns det faktiskt en del artister som gillar piratkopiering, men långtifrån alla. Men det är ganska ovidkommande, faktiskt. Är artister de som avgör vad som är lagligt? Och isåfall kanske artisterna borde rösta tillsammans om den saken innan man bestämmer vad de tycker?

Nästa sak som brukar dras upp är att det främst är ungdomar som fildelar. Jaha?

Om det är tonåringar som begår ett brott, så är det alltså inte något brott?

När jag gick i skolan var det väldigt vanligt med mobbing, kränkningar, sexuella trakasserier och övergrepp, våld och mycket mer. Allt det där var kriminella handlingar utförda av barn och ungdomar, och djävlar i helvete vad jag önskar att vuxenvärlden behandlade sådant seriöst och allvarligt.

När barn och ungdomar bryter mot lagen, ska de- precis som vuxna- behandlas för sina brott. Är de under 15 år är det av socialen, är de över 15 år är de straffmyndiga och behandlas således av polisen.

Det är inget konstigt med det. Det är inte mer synd om ungdomar än om vuxna som blir upptäckta med fingrarna i syltburken. Vad är det för argument egentligen?

Nästa argument brukar vara att i stort sett alla ungdomar piratkopierar. Jaha?

Så om alla gör det är det inte längre något brott?

Alla bryter garanterat av och till mot trafiklagarna också, men det kan vara ganska praktiskt att ha regler inom trafiken iallafall.

Att ”alla gör det” är ett dumt djävla låtsasargument. Det skulle innebära att om de flesta i samhället slog sina barn, så vore det helt okej och ingenting att bry sig om. Och varför stoppa där- det skulle innebära att om alla hemmansägare slog sina barn, fruar, pigor och drängar och våldtog sina fruar eftersom de ju faktiskt var gifta, då skulle inte heller det vara kriminellt.

Det här är saker som varit fullt tillåtet i Sverige, men som tur är blivit olagligt. Precis som piratkopiering blivit.

Det här handlar inte om att ”kriminalisera en hel ungdomsnation”, som piratlobbyisterna vill framhålla. Det är inte riksdagen som bestämmer ifall ungdomarna ska begå brott- det avgör ungdomarna själva.

Bland dessa dåliga argument brukar piratlobbyisterna trycka in halmdockan att jämföra fildelning med bilar eller cyklar: om de kunde ladda ner en bil eller en cykel från internet skulle de minsann göra det, brukar de säga. ”Fniss-fniss”. Detta för att visa att fildelning minsann inte alls är någon stöld.

Men fildelning är inte att jämföra med bilar och cyklar. Data och prylar är helt olika saker. Musik, program och filmer är data. Bilar, cyklar och julgranar är prylar.

Den skillnaden är enkel och borde lätt begripas även av små barn.

Detta innebär naturligtvis inte att jag står bakom Ipred eller FRA. Det är två lagar som starkt kränker människornas personliga integritet, något jag betraktar som farligt och allvarligt.

Detta innebär inte ens att jag är emot piratkopiering. Vad jag är emot, är dåliga argument för den. För piratkopiering är stöld, det är inget snack om den saken. Vill man lobbyera för piratkopiering, bör man stå för det.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s