Religion- en plåga mot mänskligheten

I min förra krönika skrev jag en del om kristendomen. Eller rättare sagt, jag skrev inte så mycket om kristendomen, men däremot ganska mycket om hur religionen använts världen över för att kuva folk.

Någon uppfattade detta som att jag känner ett starkt förakt mot kristendomen, ett förakt som ”inte ens ateister imponeras av”.

Personligen har jag inte känt att jag föraktar kristendomen- eller andra religioner. Jag finner religioner spännande och intressanta, och vad gäller just kristendomen så är många av mina nära vänner kristna. Jag var själv kristen som barn. I tonåren blev jag agnostiker.

Men på sätt och vis kan det nog ändå ligga något i det. Jag blev agnostiker för att jag började tänka kritiskt, men även om jag haft min tro kvar, skulle jag känt en stark avsmak mot en gud som vill att alla häxor, alla homosexuella, alla tonåringar som inte lyder sina föräldrar, alla som har sex utanför äktenskapet och en djävla massa andra människor ska stenas ihjäl. En gud som kräver att alla ska älska honom, trots att han är så vidrig.

Nu menar ju många kristna att detta var innan Jesus föddes, nu är allting annorlunda, nu bygger religionen på kärlek.

Där har de missförstått en hel del. Det är ju fortfarande samma gud det handlar om, och alla de som tidigare skulle ha stenats ihjäl är ju fortfarande syndare som enligt religionen förtjänar att stenas ihjäl- men som om de ångrar sina synder och älskar den grymma guden kommer till himmelriket.

Hm. Det känns inte som kärlek, det känns som krav, tvång och hot.

Den hebreiske guden som judar, kristna och muslimer dyrkar, är, som det står i bibeln, ”en förtärande eld” (5 Mosebok 4:24), ”en nitälskande gud och en hämnare, som hemsöker fädernas missgärning på barn och efterkommande i tredje och fjärde led” (Nahum 1:2, 2 Mosebok 20:5).

Trevligt, va?

Grejen är den att denna gud ska fruktas. Kärleken, den är egentligen en helt annan sak. Kärleken är något man måste känna till sin hemska gud för att inte bestraffas i all evighet. Att guden ifråga faktiskt älskar människorna hindrar honom inte från att plåga dem obeskrivligt- ”Ty Herren tuktar den han älskar och agar den son han har kär.” (Ordspråksboken 3:12).

Så nog stämmer det att jag inte tycker om kristendomen, om jag försöker tänka på den som något sant och riktigt. Allt jag ser är orättvisa, sadism och krav.

Men jag känner ju många religiösa människor som uppfattar något helt annat. Varför? Det vet jag inte. Uppenbarligen så tolkar de inte bibeln på samma sätt som jag gör. Och det är där vi har en lite lustig sak- många har ett behov av en tro, men de vill inte att religionen ska vara otäck. Och därför förändrar de den så den ska kännas bättre och stämma in mer som de själva vill ha den.

Nu är det säkert många som tror att jag av någon anledning tycker extra illa om just de abrahamitiska religionerna. Så är det inte. Men grejen är den att idag så är det inga mayaindianer som skär hjärtat ur levande människor för att blidka solen. Det är inga egyptier som tvingar slavar att bygga gigantiska pyramider och det är inga människor här uppe i Norden som hänger folk i träden eller spetsar kroppar på sjöbottnar för gudarnas skull.

Och därför är dessa gamla religioner bara spännande.

Men de abrahamitiska religionerna- lika läskiga, lika gamla och lika möjliga som exempelvis asatron- de lever kvar. De är fortfarande moderna.

Det är inte att folk tror på vad de nu tror, som jag egentligen kritiserar. Låt var och en finna glädje på sitt eget sätt.

Nej, att jag ogillar det här med religioner är för att de har en förmåga till makt. Troende människor följer sina gudars vilja- naturligtvis. och därför skulle alla må så mycket bättre av att inte vara religiösa.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s