Kungar och barn gör vad de vill?

Den tionde juli 2011 var det några slynglar i Stockholm som roade sig med att ”åka koppel”, alltså tjuvåka på kopplingen mellan två tunnelbanevagnar.

Men ett par vakter ifrån Nordisk Bevakningstjänst bröt in, och så var det slut på det roliga. De satte handfängsel på en av slynglarna och höll fast honom.

Detta gillade varken han eller hans kamrater, vilket man i och för sig kan förstå.

På filmen som en av dem spelade in hör man den fasthållne slyngeln skrika:

”Jag svär, jag kommer mörda dig din djävla hora!”, ”Du bryter fucking min arm!” och stampa två gånger på vakten som håller honom, för att därefter brottas ner på marken och få ett slag på benet av batongen.

Man hör hans kamrater säga:

”han är inte ens femton!”

Är detta några försvarbara argument? Har tolvåringar diplomatisk immunitet, ungefär som Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf? Får de mordhota vakter, om än aldrig så tjocka och feta, för att dessa griper in när tolvåringarna livsfarligt bryter mot lagen?

Det verkar inte som att vakten som slyngeln sparkade faktiskt bröt hans arm i verkligheten. Men låt säga att han hade gjort det? Det hade ju visserligen varit mer våld än nöden krävde, men slyngeln och hans föräldrar kanske ändå borde vara tacksamma mot vakten?

Tänk om vakterna hade struntat i slynglarna och låtit dem åka vidare på vagnskopplet, och slyngeln ifråga hade trillat ner på spåret och blivit överkörd av tunnelbanevagnen?

Då hade han antagligen skadat sig betydligt mer än att ha brutit armen- sannolikt är att han istället hade dött.

Med andra ord- man kan se det som att vakterna räddade livet på slyngeln, för att han inte själv begrep vad det var han ägnade sig åt.

Och det där om att han inte var femton år…

Antagligen kände slynglarna till att man måste vara femton år för att vara straffmyndig, och trodde därför att de också fick göra vad de ville. Men där hade de fel. Oavsett om man är tolv eller hundra år, får man tyvärr inte göra vad man vill.

Såvida man inte är Kungen då, alltså.

Hursomhelst, den här gången var det faktiskt helt rätt av ”rättssystemet” att inte gå vidare med en polisanmälan och även helt rätt av ett par vakter att bryta in och stoppa ett par farliga busungar med vad som kan se ut som ”våld” för en person som inte är så insatt i våld.

Förhoppningsvis kommer de här slynglarna förr eller senare att förstå det, och kanske inse att det var de själva som bar sig illa åt den här gången.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s