Insikt- eller åsikt?

Häromdagen skrev jag en krönika om det faktum att GothCon, Sveriges största spelkonvent, officiellt givit sig in i feministisk politik genom att dess stab gått en kurs i genus och ”jämställdhet”, och vad jag tyckte om detta.

Jag fick många besökare på bloggen för den krönikan. Många var upprörda och skrev arga kommentarer. Jag la inte in några av de där kommentarerna, men jag tänker svara på flera av dem nu…

Ett faktum rörande feminister och ”genusvetare”, är att väldigt många har mycket svårt att se sina politiska åsikter för vad de är- åsikter. Istället betraktas de mer eller mindre religiöst som Sanningen, Det Rätta.

Den som inte delar åsikterna har helt enkelt inte kommit till Insikt.

Dessa insiktslösa personer- sådana som jag- ska betraktas lite nedlåtande- vi är ju mer eller mindre korkade. Men denna dumhet kan lustigt nog åtgärdas genom en kurs i genus- det är Svaret. För kurser i genus öppnar för Insikt.

Ledsen, Genusvetare, men jag har debatterat feminism och jämställdhet i över 20 år, jag har tillräckligt stor självrespekt för att tro mig ha mer koll på det jag uttalar mig om än några som går en endagarskurs.

Det är inte så att jag vet för lite om era åsikter. Jag delar dem bara inte.

Om ni nu en liten stund försöker se världen ur min synvinkel: ”genusvetenskap” och feminism i det stora hela handlar varken om vetenskap eller insikt, utan om politiska åsikter, åsikter jag inte delar då jag menar att de inte står för jämställdhet utan snarare tvärtom.

Det är antagligen svårt för er att föreställa er det, men det är så min värld ser ut. Och då kanske ni har lite lättare att förstå varför jag inte tycker att konventet ska gå ut officiellt som ett genusvetar-konvent.

Skulle ni själva vilja arbeta ideellt på ett politiskt konvent med en politik ni inte stödjer? Det tror inte jag.

Men jag stannar inte vid det.

Jag tycker inte att ett spelkonvent ska gå ut med några politiska eller religiösa åsikter (utom kanske hur konventet styrs- ett konvent kan styras demokratiskt eller totalt despotiskt, det finns mycket som funkar men något måste väljas.). Inte heller de åsikter jag står bakom.

För jag tycker att alla ska känna sig lika välkomna till konventet. Genusvetare, antifeminister, satanister, kommunister… Varenda djävel. Besökare med ett hopkok av religiösa och politiska åsikter som inte betyder något alls på konventet. Det enda viktiga och som besökarna lämpligen delar, ska vara ett intresse för spel.

Nu är det inte längre så med GothCon, vilket jag menar är borttryckande mot alla besökare som inte är ”genusvetare”.

Det betyder säkert ingenting för er, eftersom dessa besökare ändå är allmänt korkade eftersom de inte kommit till Insikt, vilket bara är deras egna fel, allt de behöver göra är att komma till insikt så känner de sig sedan lika välkomna som alla andra kloka Sanningsvetare.

Men för mig är det viktigt. För mig.

Jag tror jag förstår varför staben givit sig i kast med genusvetande- man tycker att det kommer för lite tjejer till konventet och tror att det kommer många fler om GothCon blir feministiskt. Men man tror fel.

Min erfarenhet av tjejer på spelkonvent är att dessa uppskattas och behandlas positivt. De blir inte undantryckta. Vill man att det ska komma fler tjejer, ska man arrangera saker som många tjejer är intresserade av- exempelvis cosplay.

Personligen tycker jag dock att det är totalt oviktigt vilket kön besökarna har.

Utöver politiken, gick jag också i förra krönikan ut med en del åsikter om konventet i stort, som upprört en del. Inget av det där handlade om någon enskild person, utan rörde mina personliga erfarenheter från GothCon under 13 år.

Ett konvent fullproppat med svågerpolitik, snäsning av besökare och ”mindre viktiga” arbetare, ett galet hierarkiskt konvent genom sina olika skjortor och t-shirts, där den som står längst ner i pyramiden inte är värd ett skit.

Nu menar jag verkligen inte att alla makthavare på GothCon backar upp för det här klimatet, verkligen inte. Men det finns där. Och det är något som staben behöver ta itu med och komma till insikt om.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Insikt- eller åsikt?

  1. Pingback: GothCon- traditionellt feministkonvent | Maniac Media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s