Lego lyssnar på konsumenterna- och får bära hundhuvudet för det…

När jag var liten, på 70-talet, då ville alla barn leka med Lego. Men tydligen såg det annorlunda ut i mitten av 2000-talet- med dataspel och TV-spel som konkurenter gick Lego årligen back med 2,4 milliarder.

Det är svårt att förstå hur mycket det är, 2,4 milliarder kronor. Det är betydligt mer pengar än vad Sverige spolar ner i den kungliga toaletten om året. Man skulle kunna säga att Lego höll på att bli ett leksaks-SAAB.

För att undvika detta, har företaget i flera år låtit antropologer, beteendevetare, marknadsfolk och formgivare arbeta med att ta reda på vad ungarna vill ha. Tusentals barn har deltagit och hundratals millioner kronor har gått åt till projektet.

Och de har lyckats.

Vinsten har ökat med 105 procent (inte så mycket om de tidigare gick i förlust med 2,4 milliarder om året, men ändå- över 100 procent är inte illa) sedan 2006.

Men se detta går inte an för feminister och genusvetare, som menar att Lego ”reproducerar könsstereotyper och skamlöst låser in barn i inskränkta könsroller”. För Lego började nämligen med att skapa Star Wars-lego, Indiana Jones- lego, bilar, riddare, drakar och vapen, vilket tydligen mest var roligt för pojkar.

Efter det har Lego därför skapat nån sorts Barbie-lego vid namn ”Lego Friends” för att även flickor ska finna intresse i produkterna.

Men det här går inte an, det går inte an alls!

Feministerna menar att Lego här bryter sitt ”ansvar till samhället”. Lego ”diskriminerar” och ”låser in pojkar och flickor i var sin värld”.

Jag säger istället såhär: Lego är ett vinstdrivande företag vars ansvar ligger hos aktieägarna. Nu har Lego lyssnat på konsumenterna. Det är inte Lego som bestämmer vad föräldrar ska köpa för leksaker till sina barn, och det är inte heller Lego som bestämmer vad barn ska vilja leka med.

Om flickor vill leka med Star Wars-lego så har garanterat inte Lego något emot det, inte heller om pojkar vill leka med ”Lego Friends”. Det här är något som kommit till genom konsumenterna och ingenting som Lego hittat på av ondska för att ”motarbeta jämställdhet”.

Riddarlego fanns för övrigt redan när jag var liten. Det var det roligaste legot jag hade. Det hade jag antagligen tyckt även om jag varit flicka- men nu var jag ju inte det. Jag var pojke.

Om du har barn, tvinga dem inte att leka med nåt speciellt för att ”motarbeta könsnormen” eller för den delen följa den. Och var heller inte stolt över dina ungar för att de leker med något du själv tycker är lämpligt- isåfall är du en idiot.

Du ska älska och stötta dina barn vad de än har för intressen.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s