Naturläkemedel i den svenska skojeribranschen

Häromdagen blev jag uppringd av nån skojare som försökte få mig att beställa nåt skräp som lät som ”rosenros”. Antagligen var det ”rosenrot” han sa, för det är visst något som skojeribranschen försöker pracka på folk som ”naturläkemedel”.

Hans största argument var:

”Det är ju bara frakten som kostar så varför inte testa?”, vilket gör produkten än mer tvivelaktig…

Jag har ingenting emot naturläkemedel. Tvärtom, jag tycker det är häftigt med växter och frukter med helande tendenser. Min favorit är blåbär. Jag brukar ofta äta blåbärssoppa när jag är dålig i magen.

Men skojeribranschen, den hatar jag.

Hur det är med växten rosenrot, om den påverkar det centrala nervsystemet och om detta isåfall är positivt, det har jag ingen aning om. Men jag är skeptisk.

Och om någonting kallas naturläkemedel eller hälsokost, då ska man vara skeptisk. Skojarna har krängt allt möjligt skräp världen över sedan urminnes tider för att folk trott att skräpet varit nyttigt att stoppa i sig.

Än idag tillverkas nån sorts ”natur-viagra” av elfenben och noshörningshorn. Även tigrar mals ner till pulver. Sälar blir omega 3-piller, så tro inte att slakten bara pågår för impotenta asiater. Hälsokostbutikerna ploppar upp som svampar ur jorden även här i västvärlden.

Nu tror jag visserligen att just omega 3-piller är nyttigt, vilket lyfter en annan poäng: Är det lämpligt att äta något som är nyttigt utan att veta vad det kommer ifrån eller hur det är tillverkat?

Själv trodde jag tills nyligen att det var genom fet fisk man tillverkade omega 3-piller, inte sälolja.

För min del känns det ungefär lika inhumant att fiskar dras upp ur havet som att gulliga sälar slås i huvudet med hackor och ligger och sprattlar och blöder halvdöda på isen. Jag tror inte att fiskarna mår bättre än sälarna i dödsögonblicket.

Men jag tror däremot att de flesta omega 3-piller-ätare tror det. Fiskar har lätt att få en styvmorsbehandling av människor som anser sig vara djurvänner eller rentav vegetarianer. Kalla, slemmiga… långtifrån lika gulliga som sälar. Människor har lätt att känna kontakt med däggdjur och tror därför lätt att däggdjur är ungefär som oss, medan andra varelser är alldeles för dumma för att överhuvudtaget märka att de dör.

Så jag tror att många omega 3-piller-ätare skulle bli oerhört upprörda om de visste att deras små gula piller tillverkats av skinnet från sälar som slagits i huvudet med hackor. Personligen tror jag inte att de dör snabbare eller smärtfriare av att skjutas, men det ser sannerligen brutalt och kallblodigt ut, det där ihjälhackandet, och det tror jag betyder mest för de flesta av dagens stadsmänniskor.

Men för att återgå till hälsokost och naturläkemedel, så tycker jag att detta hur som helst är något att tänka på. Man kanske inte vill äta vad som helst även om det är nyttigt.

Antagligen vill man isåfall inte heller äta vad som helst om man inte vet ifall det faktiskt är nyttigt, vilket är ytterligare en viktig poäng beträffande naturläkemedel.

Exempelvis har vi ju kokablad, som i hundratals år har tuggats på för att det är uppiggande och mättande. Ett typiskt naturläkemedel, även klassat som narkotika, sannolikt beroendeframkallande och farligt för hjärtat, eftersom kokain är det.

Så om vi säger att det faktiskt kan vara positivt att äta rosenrot, men att man inte vet varför, kan det med andra ord vara ganska oklokt att göra det. Tänk om man till exempel äter någon medicin, som den där eventuella hälsobringande substansen i rosenrot inte passar ihop med? Tänk om det hela orsakar farliga bieffekter?

Egentligen är det konstigt att myndigheterna i Sverige inte försöker hålla ett hårdare tag i skojarna. De brukar ju vilja hålla koll på precis allting…

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s