Privatisera monarkin!

Nu vill Sveriges feodalherre Carl XVI Gustaf ha mer pengar igen. Det där är inget nytt och heller ingenting som överraskar- mycket vill ha mer, så är det bara.

Och debatten som uppstår är vanlig även den- Kungafamiljen kallas för parasiter och socialbidragstagare (av ganska goda orsaker, måste jag säga) och då kommer kungakramarna med sina två största och felaktigaste standardpåståenden:

Först påstår de att utan kung måste Sverige istället ha en president. Men det är bara trams. Det är som att säga att om man inte äter korv måste man istället äta hamburgare.

Kungakramarna brukar själva ofta påstå att kungen inte har någon makt, som om nu det skulle göra honom viktig- jag säger snarare tvärtom! Där bevisar de ju själva att vi inte har något behov av en kung. Och vi behöver ingen president utan makt heller.

De eventuella sysslor kungen haft som inneburit något för styrandet av landet har för längesedan upptagits av exempelvis statsministern, och det finns ingen anledning till att plötsligt skapa ett nytt ämbete som inte behövs ifall vi skulle avskaffa ett annat som inte heller behövs.

Det vore som att alla som slutar åka skidor för att snön smälter istället börjar åka kälke. Med andra ord, helt absurt.

Galenskaperna slutar förstås inte här, för nu kommer vi in på felaktiga standardpåstående nummer två: Att Sverige tjänar på kungafamiljen. Ett tokigt påstående taget ur luften och utan någon form av vetenskaplig uppbackning, naturligtvis, men med argumentet att de är en ren PR.

Nå, låt oss lite retoriskt hålla med en stund. Kungafamiljen drar in massor av cash. Varför i helvete ska de då få millioners millioner av Sveriges skattebetalare?

Det är populärt nuförtiden att privatisera än det ena, än det andra. Med varierande resultat, naturligtvis. Men jag ser verkligen inget negativt i att privatisera monarkin!

Detta skulle kunna göras på lite olika sätt. Ett sätt vore som med apoteken, att vilken lallande fåne som helst skulle få starta ett kunga-företag och vara kung. Ju fler desto roligare, istället för bara en lallande fåne som nu skulle vi plötsligt ha hundratals och efter några år skulle bara de mest inkomstdrivande kungarna vara kvar på marknaden.

En annan variant vore att låta intresserade inkomma till staten med offert på hur en eventuell kungaverksamhet skulle tillämpas, och så kunde riket anställa den som kom in med den bästa offerten helt enkelt.

Ett lagligt anställningsavtal där arbetsgivaren (staten) exempelvis inte har rätt att lägga fingrarna i den anställdes religion, och där den anställde självklart har samma rättigheter och skyldigheter som alla andra människor och där ämbetet enbart rör den anställde.

Stämmer det som kungakramarna påstår, att kungafamiljen drar in massor av pengar, skulle det ju egentligen innebära att ett bra avtal för såväl stat som kung vore att kungen betalade för att få vara kung. Franchise helt enkelt. En oberoende näringsidkare som betalade lämplig summa pengar för sin svenskhet.

Och stämmer det inte– ja, då är det väl lämpligast att monarkin går i konkurs ihop med SAAB och övriga dinosaurier från förr. Pensionera Carl Gustaf och Silvia och sätt kungabarnen i Fas 3!

Och vad gäller historien med den där nya prinsess-ungen, det är väl bara som att köra med alla andra oarbetande nyblivna föräldrar (de ville ju ändå att hon skulle få en ”vanlig” uppväxt): Ingen plats på dagis på några år, såklart, och självklart måste staten in och rota i vem av föräldrarna som är hemma och byter blöjor för tillfället.

Och eftersom de är oarbetande är de ju då inte ”föräldralediga” utan ”arbetslösa”.

Men så behöver det ju aldrig bli, eftersom Sverige tjänar på kungafamiljen! Så upp med hakan nu alla kungakramare, visst är det dags för era idoler att börja arbeta 80 timmar i veckan som alla andra företagare, men tänk vad mycket mer välförtjänta pengar de kommer få!

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s