Vilda Västern som den borde ha varit

Jag såg en western-film häromdagen, snällt beskriven som ”udda”. I den stora slutstriden sprang hjälten omkring och sköt helt galna höftskott hela tiden med gevär, istället för att prova att sikta.

Skurkarna å andra sidan sköt massor av människor med revolver på point blank utan att dessa dog eller ens verkade bli överdrivet skadade, och för att hjälpa hjälten och hans bisittare, som var minst sagt underbemannade, sköt de även varandra då och då, eller sprängde varandra med dynamit.

Man skulle kunna säga att skurkarna verkade vara ”chaotic evil” som orker i ett rollspel, och ungefär lika intelligenta.

Som i de flesta westernfilmer hade kvinnan såklart rent, utsläppt hår helt öppet, istället för totalt otvättat, hårt flätat gömt under ett huckle.

Ack ja, vilda västern har aldrig varit så bra som i nutida filmer. Kläderna är snygga, praktiska och lättklädda, alla rör sig lätt, ledigt och obesvärat. Skjuter gör man som i dataspel från 80-talet, som om man hade hur mycket ammunition som helst och som om krut fanns att hämta i trädgården. Folk är renliga och kvinnorna klär sig inte som om de bodde i Saudiarabien.

På 1800-talet var det lite annorlunda förstås, men verklighet passar inte bra i romantikens värld!

Filmer från 1950-talet är inte heller någon bra uppvisning av western, folk har töntiga kläder och beter sig mesigt, när de skjuter varandra drösar de bara omkull, slagsmål ser superlöjliga ut och bakgrundsmusiken är störande. Och var är blodbad?

Bra western kom först i Italien på 60-talet, men numera dyker det sedan länge upp finfin western både i TV-serier och film från Hollywood ganska ofta.

Och faktum är att av och till känns den rentav realistisk, som i TV-serien Deadwood där allt är smutsigt, framförallt hår, och där folk slåss som nersupna rallare istället för som karatemästare.

Men även i vanlig orealistisk western, som i South of Heaven West of Hell som jag såg häromdagen, är western bättre än någonsin förr.

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s