Jonas Gardell och demokrati

Såhär ett år efter Utöya-massakern i Norge, skrev Jonas Gardell ett riktigt konstigt förslag om hur han tyckte att man skulle arbeta för demokratin: ”Gå med i ett demokratiskt parti, besök en moské, delta i en Prideparad, engagera dig i Amnesty, göm en flykting…”

Det där var något av det skummaste jag hört på länge.

Att gå med i ett demokratiskt parti är väl inte något arbete mot demokratin, det håller jag med om. Således tolkar jag det som att Jonas Gardell tipsar folk om att gå med i Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet– för även om de en gång startade som nazister och kommunister, är de väl idag precis lika demokratiska som ”Nya Moderaterna” och Sossarna?

Men att besöka en moské, det känns, om inte odemokratiskt, så iallafall inte demokratiskt. Vari ligger det demokratiska med religion?

Ingenstans.

Det spelar ingen roll om man besöker en moské, en kyrka eller för den delen ett asatempel, det har inte något med demokrati att göra.

Samma sak gäller Prideparader. De handlar om sexualitet, inte om demokrati.

Vad gäller Amnesty, så tror jag inte att Gardell syftar till att organisationen är demokratisk- utan till att dem är mänsklig. Precis som det där med att gömma en flykting.

Men är det inte rentav ett brott mot den demokratiska processen att gömma flyktingar? Är inte Sverige ett demokratiskt land? Är det demokratiskt att bryta mot demokratiska lagar för att man inte står bakom dem?

Jag skrev om detta på Facebook, och fick en underlig kommentar: ”Demokrati handlar inte bara om heterosexuella vita mäns rättigheter.”

Det är helt sant. Demokrati har nämligen inget alls att göra med varesig sexuell läggning, ras eller kön. Demokrati handlar om statsskick där majoriteten bestämmer över minoriteten.

Ska vi titta närmare på moskéer, känns dessa inte så demokratiska, efter att Uppdrag Granskning avslöjat att en majoritet av Sveriges moskéer smyger med kvinnoförtryck. En majoritet. Demokratiskt sett är de alltså odemokratiska…

Och vad gäller Prideparader, är det ju bara att peka på Uppsala Pride som portade Folkpartiet i maj 2012 för att de var ”liberaler”.

Mycket kan förstås debatteras om det här. Enligt min egen åsikt är ju varesig Sverige eller något av partierna i Sveriges Riksdag speciellt demokratiska- men åtminstone mer demokratiska än Uppsala Pride och majoriteten av moskéerna i vårt land.

Är det viktigt?

Tja. Det beror ju på vad man vill ha för principer. Demokratiska idéer är nog bra ibland, dock inte alltid, precis som Jonas Gardell visar sina åsikter om. Men då kanske man inte ska kalla sig demokratisk?

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s