Stat och religion hör inte ihop

Igår visade SVT:s program Uppdrag Granskning ett reportage där de filmade hur imamer i 10 av Sveriges största moskéer så att säga blev fångade med händerna i kakburken- med dold kamera blev de filmade när de sa vad de egentligen anser om somliga av Sveriges lagar…

Majoriteten tyckte det var helt okej för en muslimsk man att vara gift med fyra kvinnor, och majoriteten tyckte inte att en kvinna skulle ringa polisen om hennes man misshandlade henne.

Detta upprörde landet mycket genom tidningsartiklar redan innan programmet sändes, och det kan man ju förstå.

Personligen äcklas jag av att det finns människor som betraktar exempelvis män och kvinnor med olika värde. Jag ser det dock som ganska naturligt att om det flyttar hit människor från länder som idag har liknande lagar och samhällssyn som faktiskt fanns i Sverige för mindre än 200 år sedan, så kommer många att föra dessa åsikter med sig. Det är inget konstigt med det.

Jag vill påpeka att jag står helt för en fri invandring, men det finns två sidor av mynt som mångkultur. På baksidan av myntet kan man finna att i större delen av världen ser man det inte det minsta konstigt i att aga sina barn, exempelvis.

Sveriges form av jämställdhet och demokrati är för många en självklarhet, men globalt sett är det inte så, något man bör tänka på- både av ödmjukhet och respekt för andra kulturer och synsätt, men också naturligtvis för att förstå varför det kan bli svårt för någon från en annan kultur att ge familjeråd som ska följa Sveriges lagar.

I TV-programmet påpekas det att moskéerna ifråga tagit emot statliga bidrag. Detta betraktas som något fult gjort med tanke på att de sedan inte verkar bry sig så mycket om lagarna.

Jag håller med om att de inte borde fått några bidrag. Inga religiösa samfund borde få statliga bidrag, stat och religion hör inte ihop. Det tog mycket lång tid för Sverige att bli av med det kyrkliga oket, om man ens kan påstå att staten blivit helt kvitt Svenska Kyrkan ännu (det anser inte jag).

Men det var inte moskéerna som sket i det blå skåpet genom att ta emot skattepengar. Det var myndigheterna som gjorde det genom att dela ut dem.

Varför tycker inte de där imamerna att det är viktigare att följa de statliga lagarna än att följa sin religion, som de lärt sig den från sin egen kultur (För visst kan islam tolkas på andra sätt)?

Tja… Vad är religion egentligen?

För en mycket religiös människa, vilket vi nog får anta att en imam är, så är sannolikt religionen vägen genom livet, det viktigaste av allt. Att börja ändra i religionen för att följa lagen är att faktiskt svika sin tro och inte längre vara fullt troende.

Många menar att eftersom de bor i Sverige ska de minsann följa svenska lagar, för här är det svenska lagar som gäller, och duger inte det kan de flytta till Arabien…

Men fy fan vilket hyckleri! Precis som om majoriteten av svenskarna faktiskt respekterar varenda galen lag?

Hur ser det nu ut med olaglig nedtankning av musik och filmer på nätet, exempelvis? Och hur betraktar folk det där med biljettkontrollanter och tjuvåkning i kollektivtrafiken? Och vad anser majoriteten om den vrickade barnporrlagen, som gör att man kan hamna i klammeri med ”rättvisan” bara genom att äga tidningar med tecknade seriefigurer som snuskar sig?

Sanningen är att majoriteten av såväl (för att följa Statsministerns begrepp) etniska svenskar som invandrare följer sina egna personliga värdegrunder framför statens lagar.

Som kritiker av den där kriminella våldsorganisationen som kallas staten, tycker jag det är mycket bra att människor inte blint följer dess lagar, utan försöker tänka själva istället. Riktigt så var det väl inte här, förstås- här handlade det istället om människor som vill följa lagar och regler som är ännu mer tvivelaktiga än den svenska statens ofta är.

Min poäng är dock- om man inte är precis lika blint trofast följande Sveriges lagar som de där imamerna är till sin tolkning av islam, då är man en djävla hycklare om man hänvisar till lagarna.

Uppdrag Gransknings program kändes inte som något väldigt förvånande, men däremot upprörande. Här handlar det om svaga personer i samhället som utnyttjas och trampas på och som inte får någon hjälp ur sin egen kultur- där svikarna får bidrag av den svenska staten.

Mitt tips? De statliga bidrag som idag lämnas över till religiösa organisationer kan istället användas för att hjälpa och stödja just den här sortens människor.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s