Näthat

Det pratas mycket om näthat nuförtiden. Det tycker jag är bra. Mobbing, hån och förnedring är otäcka saker som ska tas på allvar.

Vad jag tycker är mindre bra, är att näthat verkar betraktas som en manlig handling mot kvinnor. Så enkelt är det nämligen inte.

Det kan nog mycket väl vara så att män och kvinnor vanligtvis utsätt för olika sorters näthat. Jag har tillexempel inte råkat ut för några hot om våldtäkter. Däremot har det spridits falska rykten om mig att jag skulle våldta någon, och den typen av näthat är faktiskt inte heller speciellt trevlig att utsättas för.

Jag har drabbats av mordhot över internet, man till trots.

Jag tror att genom att hävda att näthat är något som drabbar kvinnor, så förstör man viljan att arbeta mot det. Det blir en feminist-grej av det hela- men då rör det bara mäns näthat mot kvinnor. Annat näthat behandlas inte överhuvudtaget. Tvärtom.

Ett bra exempel på detta är Kawa Zolfagarys facebook-grupp ”Vita Kränkta Män”. En sida som mest har gått ut på att göra dess grundare berömd. Men vad är det egentligen som pågått där?

Jo, just det: Näthat.

Gruppen och dess anhängare har gömt sig bakom ”satir”, men ärligare uttryck vore hån och förnedring. Kort sagt, näthat.

Zolfagary lämnade sin grupp för inte så längesedan. Han påstod att det berodde på att han inte hade tid längre eftersom han hade andra, nya projekt. Och ja, det tog säkert mycket tid för honom att sköta om sitt näthat. Men det var knappast därför han lade ner det…

Dels hade gruppen ju redan gjort sin nytta för honom. Han behövde den inte längre. Men framförallt, så tror jag att han såg vart det höll på att barka hän, och han ville helt enkelt inte sjunka till botten med skeppet.

Han hade tappat kontroll över sitt monster. Ursprungligen gick ”Vita Kränkta Män” ut på att håna vita, heterosexuella medelålders män, men ju fler som anslöt sig till gruppen desto mer började man även näthata andra. Jag har sett såväl kvinnor som icke-vita hånas från ”Vita Kränkta Män”, och det ingick knappast i Zolfagarys ursprungliga plan.

Nu ska tydligen gruppen lägga ned helt och hållet. Det är inte en sekund för tidigt. Hat föder hat. Förutom att Zolfagary gjort sig till rikskändis genom just detta näthatet, vilket ju åtminstone varit positivt för honom, så har det enbart mynnat ut i negativitet. Folk har suttit ”ute i stugorna”, som det kallas (fast de flesta sitter säkert i lägenheter), och hånskrattat torrt, ihåligt och elakt, och näthatet har flödat.

Genom att ”Vita Kränkta Män” läggs ned så tas ett steg i rätt riktning för kampen mot näthat, men en sak som behövs är naturligtvis att folk förstår det. De som suttit och skrattat och roat sig åt gruppens ”satir” behöver komma till insikt om att de näthatat precis lika mycket som de där okända männen som hotar feministiska skribenter.

Bara annorlunda.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Näthat

  1. Malte Skogsnäs skriver:

    Håller fullt med angående Kawasaki Zolfagary.

  2. Pingback: Näthat och satir | Maniac Media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s