Sandlådetjafs, energi och slöseri

För några år sedan hängde jag mycket på internetforum och debatterade. Det började 1999 med GP:s och Metros forum, och sen när jag började socialisera på communitys så var jag mycket på fantasysajten Catahyas forum och därefter rollspelsorganisationen Sveroks… bara för att nämna några i en lång rad.

Jag gillar egentligen att debattera, så det var väl därför jag började hänga på forum. Men däremot gillar jag inte fullständigt meningslöst sandlådetjafs, härskartekniker och offline-diskussioner, som som amen i kyrkan följer med i internetforum. I många är det dessutom moderatorer som gör lite som de känner för istället för att se till att folk följer reglerna.

Att ändå hänga på forum och säga sina åsikter, även om åsikterna kanske långtifrån uppskattas av alla och även om det på forumen också hänger personer som tycker illa om en och sprider illasinnade rykten, det suger en djävla energi.

En energi som man behöver för att må bra.

Och det suger också tid. Tjafsande i sandlådedebatter är ett oerhört slöseri med tid, som man skulle kunna använda till något man mår bra av istället.

Jag kom fram till det där för några år sedan, och slutade debattera på internetforum. Det har fått mig att må mycket bättre och jag lägger istället min tid på vettigare saker.

Fast de senaste dagarna blev jag snärjd igen, mot min vilja, av den där sandlådedebatten. Den här gången handlade det inte om forum, utan det enkla faktum att en viss Åsa Roos skrivit saker som inte var sanna om mig och en bloggkrönika jag lagt upp.

Bajskastandet lät inte vänta på sig: på Facebook dök det snabbt upp länkar till Åsa Roos blogginlägg, och i trådarna skrev folk snabbt långa hatinlägg om att jag var dum i huvudet och inte hade koll på någonting, jag kallades mästrande för ”Herr Bergersjö” och sades vara ett ”troll in denial”.

På Roos blogg var det värre än så, där samlades folk som tyckte illa om mig och debatterade om ifall jag någonsin hade pussat någon (bara som ett litet exempel).

Nu har jag ju varit med om sånt här förr, så jag undvek ganska skickligt från att såväl läsa som svara på personlighetspåhoppen bland de där kommentarerna. Däremot skrev jag ett svar till Åsa Roos själv i min blogg.

Jag tyckte det var ganska roligt först att jag plötsligt på bara två dagar hade fått flera hundra bloggbesökare. Det är ju roligt när folk läser det man skriver, liksom.

Mindre roligt var det när jag fick den ena meningslösa kommentaren efter den andra, varav jag faktiskt tyvärr svarade på de flesta i flera timmar.

Plötsligt insåg jag vad som pågick. Åsa Roos hade skrivit om mig och vad jag skrivit, jag hade svarat henne och pekat på de felaktigheter hon skrivit. Där borde det tagit slut, liksom.

Istället satt jag nu och slösade tid och energi åt att moderera och besvara fullständigt trams. Folk skrev och jiddrade om hur hög IQ de hade, om vad privilegierad jag är, om vad jag läst och har för erfarenheter (de ansåg sig veta mer än jag om mina privilegier, erfarenheter och beläsning, fast de inte kände mig), om att jag skrev och läste dåligt, om att jag var rädd för kvinnor, om ifall jag har kysst någon i verkligheten… Sandlådetjafs utan mening.

Det får räcka. Jag sätter mig inte och debatterar en massa fånigheter. Jag har vettigare saker för mig. Tar jag inte in kommentarer kan det bero på att jag helt enkelt inte känner för att lägga tid och energi på det. Det får man som läsare faktiskt acceptera.

Fast antagligen beror det på att kommentaren är för djävla dum och ofta rentutsagt elak, och då finns det ännu mindre anledning till att lägga tid på den.

Detta inlägg publicerades i Om Sven Bergersjö eller företaget och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s