Könsneutralt omklädningsrum- en dum tidningsanka

En av de stora nyheterna just nu är att Södra Latins gymnasium i Stockholm går ut med att de minsann ska bli första skolan i Sverige med ett könsneutralt omklädningsrum. Och så babblar de lite om hen och genus och HBTQ och transpersoner som inte betraktar sig som pojkar eller flickor.

Deras ”könsneutrala” omklädningsrum är nämligen till för personer som inte vill byta om ihop med pojkar eller flickor- men det innebär inte att det är könsneutralt.

I ett könsneutralt omklädningsrum skulle alla klä om tillsammans, oavsett kön. Lite som i tv-serien Ally McBeal, där de hade en unisex-toalett.

Det Södra Latins HBTQ-elever vill fixa är inte något könsneutralt omklädningsrum, det är ett omklädningsrum för ytterligare ett kön- om de sen vill kalla detta kön för hen eller trans eller vad de nu har lust med. Könsneutralt är det inte– och faktum är att vad de skapar är inte heller vad de vill skapa.

För omklädningsrummet i fråga är nämligen (som tur är) inte ett rum där pojkar och flickor är förbjudna att inträda. Det är inget konstigare än ett rum där var och en som inte vill klä om tillsammans med andra får möjlighet att klä om ensam!

Ett enskilt omklädningsrum, alltså.

Inte könsneutralt, utan enskilt. Fast med tanke på framfarten för hen och genus och så vidare, kan jag förstå att det kan kännas lockande för dem att påstå att det är något det inte är. Även om det bara inneburit massor av fåniga tidningsankor där de gjort bort sig…

Vad gäller enskilda omklädningsrum, tycker jag idén är strålande. Det finns massor av elever som inte vill klä om tillsammans med andra. Men de flesta av dessa elever betraktar sig med stor sannolikhet inte som transpersoner. Det kan vara elever som är tjocka, magra, har utvecklats långsammare eller fortare än andra, eller kanske bara är mobbade.

Många sådana elever klär om inne på toaletten, eller skolkar från gymnastiken.

Så enskilda omklädningsrum är en väldigt bra idé. Jag har dock svårt att tro att Södra Latin faktiskt är första skolan i Sverige att låta elever som inte vill byta om framför andra istället byta om ensamma…

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Könsneutralt omklädningsrum- en dum tidningsanka

  1. Malte Skogsnäs skriver:

    Det här är ingen nyhet. Separata omklädningsrum har funnits länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s