Svenska Flaggans Dag

Idag känns det nästan lite surrealistiskt på Facebook: Folk verkar vara oerhört stolta över Sverige. Just idag, alltså.

Personligen är jag inte speciellt nationalistisk av mig. Jag tycker om den svenska kulturen, den svenska folkmusiken, den svenska folktron och det svenska språket. Och jag tycker naturligtvis om det lilla som finns kvar av den svenska naturen.

Men den svenska staten? Nja.

Det är naturligtvis sant att Sverige har kommit längre än väldigt många andra stater vad gäller en del. Man får inte klå upp sina barn, tillexempel. Det tycker jag är bra.

Men det finns andra saker som jag absolut inte kan stå bakom, som är en stark del av den svenska staten. Störst av dessa är såklart Kungafamiljen. Monarkin. De statliga levande Barbie-dockorna. Medeltida tyranni som vi ännu inte gjort oss av med.

Det, i sig, är tillräckligt för att skämmas över svenska staten.

Men det finns ju mer än så: FRA och dess storebrors-fasoner, statens rövslickeri av EU, statens hänsynslöshet vad gäller flyktingar och invandrare. Bara för att nämna lite grann av skiten.

När man påpekar sånt här brukar präktiga idioter snabbt vräka ur sig:

”Jamen flytta då om du inte är nöjd!”

Nej, jag tänker inte flytta. Jag behöver inte flytta. Det är väl en av de bättre sakerna med Sverige: Jag har rätt att vara negativ och kritisera utan att straffas för det. Någorlunda, iallafall. Rent teoretiskt kan jag straffas för att jag är negativ mot Den Store Konungen, och vore jag inte svensk medborgare skulle jag ju ha betydligt mindre mänskliga rättigheter än jag har nu…

Sen ser jag heller inte vitsen med att ”fira” nationaldagen genom att stänga varenda djävla affär, så man inte kan handla mat. Dumheter!

Fast idag läste jag att firandet av nationaldagen i Sverige går ut på att folk ska lära sig hur flaggan ser ut. Ursprungligen var det iallafall så.Och det är en sak jag kan stå bakom.

Flaggan i topp!

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s