Mansplaining

Jag blev nyligen anklagad för ”mansplaining”. Nu är detta inte ett sådant ord som jag själv har för vana att svänga mig med, så jag var tvungen att googla för att ta reda på vad det egentligen betydde.

Och nu när jag läst det, finner jag det rätt konstigt att jag inte (vad jag vet) fått den där anklagelsen tidigare.

Jag fann så många som fem olika betydelser för ”mansplaining”. Jag är fullständigt övertygad om att jag själv och personen som anklagade mig inte ser samma betydelse i ordet, speciellt inte använt mot mig av denna person. Men jag fann en alldeles klockren beskrivning:

”Ett sexistiskt begrepp använt av manshatande kvinnor för att visa respektlöshet, förminska och nedskriva hennes manliga jämlikars omdömen, i ett försök att göra sig själv smartare och bättre i jämförelse.”

Ja, det där har jag ju varit med om många gånger förr. Kanske inte med just detta ord, men behövs det, egentligen? Det brukar räcka med att hånfullt utbrista:

”Vita kränkta män!”

Det handlar om att jag, trots att jag är man, ändå vågar ha mage att ha en åsikt om feminism. En egen åsikt, har man hört på maken! Jag ska ju bara snällt erkänna att jag är en del av Patriarkatet och att jag förtrycker och utnyttjar kvinnor. Att jag, på grund av mitt kön, har större möjligheter och friheter än kvinnor.

Nu anser jag ju inte att det ligger till på det viset, och det vågar jag tala om. Även om det innebär att jag får sexistiska ord skrikna efter mig av folk som fokuserar för mycket på mitt kön.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mansplaining

 1. Spontant undrar jag om du överhuvudtaget lade märke till att posten du nämner också var skriven av en man. Som hade åsikter om feminism. Och dessutom påpekade flera gånger att tanken här inte var skuldbeläggande, utan att jag är säker på att mansplaining generellt är resultatet av välvilja.

  Du har också länkat till samma ställe två gånger; dessutom en ganska dålig. Urban dictionary? =)

  • bergersjo skriver:

   Självklart lade jag märke till att din text, som väl hette nåt i stil med ”Mansplaining- skriven av en man” var skriven av en man, Mikael. Spontant undrar jag ifall du överhuvudtaget sett att jag skrivit ett svar till dig där bland kommentarerna, i vilket jag påpekat att manshataren som uttrycker det sexistiska ordet alls inte behöver vara någon kvinna?

   Du har inte några personliga åsikter om feminism (åtminstone inte som du kommer ut med). Du har bara som duktig idiot snällt axlat det feministiska grupptänket om män som förtrycker kvinnor och kvinnor som offer.

   Feministiskt manshatande är sällan personligt. Det rör sig om en gruppåsikt om en grupp. När det handlar om just dig och din åsikt om mig, så är det dock nog båda delarna- ditt personliga hat mot mig som blandas med ditt feministiska manshat. Försök vara lite objektiv.

   Jag vet att jag länkat två gånger till Urban Dicionary. Ser du ett problem i detta?

   Jag ser bara gnäll men ingen ordentlig kritik här. Du säger att Urban Dictionary är dåligt. Varför? Anser du att vad som stod i beskrivningarna inte stämde?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s