Kyrkovalet 2013

Femtonde september 2013 ska det återigen bli val i Svenska Kyrkan. Den här gången är det stort pådrag- Sverigedemokraterna gör reklam för fullt, och många som hatar dem är toknervösa för att de ska få makt i kyrkan, och försöker därför övertala folk att rösta på andra.

Därför tror jag att många fler än vanligt tyvärr kommer att rösta den här gången- både sverigedemokrater och deras motståndare.

Själv kommer jag inte att rösta- jag har inte varit medlem i Svenska Kyrkan på ungefär 15 år. Och jag röstade inte på den tiden jag var medlem, för inte heller då var jag aktiv.

En sak håller jag med Sverigedemokraternas motståndare om- Sverigedemokraterna har inte i kyrkan att göra. Men det beror inte på att de är just sverigedemokrater (även om jag inte har mycket till övers för dem), utan det beror på att de är ett politiskt parti.

Svenska Kyrkan är sedan länge som tur är inte någon statskyrka längre. Staten ska inte vara religiös- och kyrkan ska inte vara någon grogrund för partipolitik. De politiska partierna har lika lite där att göra som i studentkåren, dit de naturligtvis också söker sig…

Kyrkan ska drivas av kyrkfolk, det säger ju sig självt. Är man inte religiös, eller har man en religion som inte stämmer in i den Svenska Kyrkan, varför är man då medlem? Alla som av en eller annan anledning inte känner att de passar där, borde göra som jag och tacka för sig. Man tjänar dessutom in lite på skatten.

Vad menar jag alltså? Jo: Endast de aktiva inom kyrkan borde vara de som ska rösta. Och de borde inte rösta bara för att förhindra just Sverigedemokraterna från att få makt inom kyrkan, utan helt och hållet för att kasta ut partipolitiken därifrån! Jag har hittat tre olika alternativ utanför partierna: Partipolitiskt obundna i Svenska Kyrkan (POSK), Frimodig Kyrka och Öppen Kyrka.

Hur ”bra” eller ”dåliga” dessa är gällande varandra har jag av logiska skäl inte kollat, för det beror naturligtvis på väljarnas åsikter, och då jag själv inte är någon väljare utan tycker att det bästa är att lämna kyrkan, så är det ju strunt samma.

Övriga: Rösta inte, lämna kyrkan och dess val åt de som är aktiva där.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Kyrkovalet 2013

 1. Malte Skogsnäs skriver:

  Jag väljer som vanligt att inte rösta i dagens kyrkval just av den anledningen som du nämner. Valresultatet blir dock intressant eftersom både SD och vänstern har gjort detta till ett politiskt slagfält. Måtte folk rösta emot båda dessa sidor.

 2. Thomas Johannesson skriver:

  Lustigt Sven att du bryr dig om ett val som du inte bryr dig om. Sätt dig in i valet OM du skall yttra dig. Det fins bara två politiska partier som ställer upp i kyrko valet. S och SD. Sedan fins det några under grupper till de andra politiska partierna som Fria liberaler i svenskakyrkan FISK, Miljöpartister i svenska kyrka osv. Dessa är inte och du be höver inte vara medlem i partiet. Åter igen bry dig inte om något som du redan har vänt ryggen till. Jag vill inte ha in Sd innanför kyrkans väggar pga deras männikosyn inte är förenlig med kristendomen. I detta fall vil jag hellre ha sossarna.

  • bergersjo skriver:

   Det är inte valet i sig jag bryr mig om- det är att folk som inte är kyrkligt aktiva röstar, samt att politiska partier använder kyrkan som grogrund för politik när den enbart borde handla om religion, av och för religiösa.
   Jag är tillräckligt insatt för att uttala min åsikt, hur får du den felaktiga uppfattningen att jag inte skulle vara det? De politiska partier du nämner är politiska så det räcker för min del.
   Jag skulle gissa att även du har åsikter om saker du inte personligen ägnar dig åt- speciellt om de trycks upp i ansiktet på dig, som kyrkvalet tryckts upp i MITT ansikte via de sociala medierna den senaste veckan.
   Om sd eller s har människosyner förenliga med kristendomen är en intressant fråga. Det står mycket galenskaper i bibeln, som du säkert är väl medveten om. Det är lätt att hitta ännu värre människosyn i bibeln än bland de flesta sverigedemokrater. Vilket inte är konstigt, då det rör sig om historier som i vissa fall är flera tusen år. Även sverigedemokraterna borde ju bland de som en gång var ursprungliga för bibelns historier gå att betrakta som ganska moderna och upplysta, eller hur? 🙂

  • Malte Skogsnäs skriver:

   Härskarteknik?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s