I huvudet på en feminist

Kvinnor kan.

Det brukar de flesta feminister och jag vara överens om, men ungefär där brukar det ta slut.

Kvinnor får ofta sämre lön än män. Även det är feministerna och jag överens om, men vi brukar ha olika åsikt om varför.

Enligt feministerna beror det på nån ”patriarkal maktstruktur”. Kvinnor är helt enkelt dåligt behandlade i samhället.

Enligt min åsikt är det inte fullt så enkelt.

Jag tror att den vanligaste orsaken till att kvinnor ofta har lägre inkomst än män här i Sverige, handlar om barn. Kvinnor lägger ner mer tid än män på att ägna sig åt barn istället för arbetet.

Det är såklart inte alltid så- det hävdar jag inte. Däremot ofta.

En feminist vid namn Emma Knyckare har lite andra åsikter än jag när det gäller inkomst. Hon har den feministnormativa åsikten att män alltid premierar män och att även kvinnliga chefer gör det. Hon berättar om hur hennes arbetsplats på Sveriges Radio diskriminerar kvinnor genom att ge män högre lön för samma arbeten.

Och vad vet jag? Visst kan det vara sant. Det är isåfall inte okej, och inte heller lagligt, och ska naturligtvis anmälas. Det hoppas jag isåfall att hon gör.

Men med de normfeministiska åsikterna gör hon i sin krönika världens dummaste jämförelse: Hon skriver att Sveriges Radio är som Playboy- båda anställer kvinnor, men för lägre lön.

I huvudet på en feminist är det här en logisk och bra jämförelse. Nuförtiden hatar de flesta feminister nämligen porr. För dem så är pornografi kvinnoförnedrande, av män, för män. Om Sveriges Radio då diskriminerar kvinnor lönemässigt, som Emma Knyckare hävdar, så är det väl ungefär samma skit?

Nä, inte riktigt.

Porrbranschen är nämligen den bransch där kvinnor får betydligt högre lön än män. Detta beror på tillgång och efterfrågan. Det fungerar naturligtvis även i andra kvinnodominerade yrken än porr, exempelvis vården.

Om alla skötare- oavsett kön- helt enkelt vägrade arbeta om de inte fick tio tusen kronor mer i månaden, så skulle de få det efter ett tag, för skötare är någonting vi står med ett enormt behov av. Men skötare är för snälla för det och arbetar istället, och därför hävdar feministerna att de får låg lön beroende på att skötaryrkena är kvinnodominerade.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s