”Feministiskt Perspektiv” gör bort sig

Häromdagen skrev jag om Emma Dominguez text om tanten som tårtade Jimmie Åkesson. Som jag redan tidigare skrev, är det inte bara ”yo-yo-Megafonen” som lagt ut den där texten, utan även ”Feministiskt Perspektiv”.

Vilket är ganska lustigt.

Texterna i Megafonen innehåller alltid en del mysko slang. Skribenterna där vill ju vara ”yo-yo-gangstas”, och vill att den typen av personer ska känna sig hemma bland deras texter.

Den här gången skrev Dominguez exempelvis ”yani”, vilket tydligen är nån sorts slangord för ”typ”, ”asså” och liknande onödiga ord. Det fick jag googla för att ta reda på…

Ett annat av Dominguez ord, som jag inte omedelbart visste vad det betydde, var ”cojones”.

”Vi uppskattade dina cojones. Du är 60 år gammal och du vågade kasta en tårta rakt i ansiktet på en rasist”, skrev hon till den där tårtkastaren.

Nu visade det ju sig, efter att jag kollat upp vad det betyder, att tårtkastaren inte har några ”cojones”. Hon är nämligen en kvinna. ”Cojones” är spanska och betyder pungkulor. Testiklar. Kvinnor har inte sådana.

Fast det vet säkert Dominguez. Hon använder nog ordet snarare för att beskriva någon som kaxig, modig, tuff, tapper, djärv, kavat, karsk, oförfärad. Dristig. Ja, ni vet. Sådär som män är.

Eller åtminstone så som vissa kanske tycker att det är manligt att vara…

”You´ve got some balls, I´ll give you that!”

Det säger de ju jämt och ständigt i film och TV. Säkert även på spanska. ”Yo-yo-gangstas” som pratar spanska, eller åtminstone slänger sig med lite spanska ord då och då, använder säkert ”cojones” på det sättet som Dominguez gör. Så som ”yo-yo-gangsta”-skribent för ”yo-yo-Megafonen” är det helt förståeligt att hon använder ett ord om testiklar för att beskriva någon som rakryggad, käck och vågsam.

Helt förståeligt. Precis som det är förståeligt att Megafonen lägger ut texten- det är ju deras grej.

Vad som är svårare att förstå, är varför Feministiskt Perspektiv lägger ut samma text. Hur tänker de där egentligen?

Jag kan utan problem tänka mig in i feministers och genustyckares åsikter om det här. Aj aj, liksom. Dominguez har skrivit en heteronormativ text där hon går rakt efter samhällets könsnormer. Män är orädda, kvinnor är fega.

Personligen skrattar jag bara åt det här. Jag vet att en persons kaxighet inte har med dess kön att göra. Där är jag och (förhoppningsvis) de flesta feminister nog överens.

Men feministerna- sådana som håller den där webplatsen ”Feministiskt Perspektiv”- de brukar inte skratta. Det är ju sådana som trakasserar leksaksaffärer för att de säljer ”pojk-och-flick-leksaker”.

De gillar helt säkert inte såna där sexistiska könsnormativa uttryck.

Så varför har de själva lagt ut texten?

Min gissning är att de, precis som jag, inte begrep vad ordet betydde. Men till skillnad ifrån mig kollade de inte upp det, och värre: Det var de som la ut texten…

Så där gjorde ”Feministiskt Perspektiv” bort sig rejält. Ta det som en man, feminister!

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Feministiskt Perspektiv” gör bort sig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s