Jimmie Åkesson, Jonas Gardell och självutnämnda representanter

Aftonblaskan Expressen har fått tag i nån text som Jimmie Åkesson skrivit, men av tydliga skäl därefter inte haft med i sin nyligen utgivna bok ”Satis Polito”.

För- vilket naturligtvis var orsaken till att Expressen fann texten vara ett scoop- det är inte precis någon diplomatisk text. Så man förstår både varför Åkesson själv inte lagt ut texten, och varför Expressen gjorde det.

Jag är ändå lite förvånad. Visst brukar det vara gott om sverigedemokrater som mer eller mindre medvetet får grodor att hoppa ur munnen varje gång de öppnar den, men Åkesson är inte en av dem. Han är deras flaggskepp, deras variant av Alf Svensson.

En riktigt listig politiker som drar åt sitt parti fullt av väljare som antagligen inte har så mycket gemensamt med partiet, alltså.

Men här har han varit fumlig. Inte bara ärlig, utan han har uttryckt sig på sätt som gjort det väldigt lätt att uppfatta honom som en homofob- vilket han kanske också är, det uttalar jag mig inte om.

I texten kallar han HBTQ-rörelsen för ”Homolobbyn” och raljerar om Jonas Gardells ”billiga böghumor” och ”smaklösa figurer i Prideparaden”.

Jag gillar inte heller Jonas Gardells humor som nästan alltid fokuserar på hans läggning, men är den billig? Min egen humor betraktas av de flesta som den sämsta som finns. Den kallas vanligen ”göteborgshumor”- det rör sig om ordvitsar.

Jag tycker inte man ska se ner på andra människors humor bara för att man själv inte uppskattar den.

Ja, vill man fokusera på klantigheterna i Åkessons text så kan man ju det utan problem. Men man kan också försöka förstå vad han egentligen uttrycker för åsikter:

Han skriver faktiskt att han inte bryr sig ett dugg om vad som sker privat i samförstånd mellan två vuxna människor så länge ingen tar skada, och att andra människors kärleksliv därmed inte är hans eller andra politikers ensak. Och det håller jag med om.

Han skriver att han inte förstår sig på homosexuell kärlek, men att det inte är nödvändigt för att han ska hysa samma mänskliga respekt för homosexuella som för andra. Även det håller jag med om.

Sen kommer hans mer odiplomatiska utlägg om Gardell och Prideparaden, odiplomatiskt och fumligt kanske, men han har en poäng där:

Han berättar att om han själv varit homosexuell skulle han antagligen hållit sig kvar i ”garderoben” livet ut, på grund av Gardell och Prideparaden, och att han tror att de flesta homosexuella lever tämligen vanliga Svenssonliv. Och jag tror att han har rätt där. Sexuell läggning är inte någon subkultur. Att man är homosexuell betyder inte att man går omkring med lillfingret utsträckt, vickar på rumpan och läspar.

Stereotyper brukar betraktas som fördomsfullt och därmed skadligt. Det är Åkessons poäng och jag håller med även där. Jag skulle inte heller viljat att folk trodde jag var nån sorts ”Fab 5”-fjolla ifall jag var homosexuell.

Så absolut, även om Åkesson raljerar ganska mycket i texten förstår jag helt och hållet vad han menar.

Däremot skriver han en sak om Gardell som ironiskt nog blir en spark rakt i hans eget ansikte: Han kallar Gardell för en självutnämnd representant för homosexuella. Och det må så vara.

Men vad är han själv, Åkesson, och hans partikamrater? Är de inte självutnämnda representanter för oss svenskar och för vad som är svenskt?

Det är de allt. Och jag vill varken ha dem eller någon annan som representanter för mig- varken för min sexuella läggning eller för min nationella härkomst.

Bland allt raljerande i texten var det där som Åkesson trampade ordentligt i klaveret- och naturligtvis märkte Expressen det överhuvudtaget inte…

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s