Feministiskt självförsvar

Genom min förra krönika kom jag att tänka på så kallat feministiskt självförsvar. Det finns gott om exempel av sådant på youtube, både seriöst, komiskt menat och sånt man inte säkert kan veta vilket av detta det var menat som.

Alla har samma sak gemensamt: Det duger mest att skratta åt.

Självförsvar är bra. Att kunna försvara sig är positivt.

Tyvärr är det ingenting som står i fokus för feministiskt självförsvar. Där är det viktigaste att tjejer som är oroliga över att bli våldtagna ska få ökat självförtroende och våga gå hem ensamma om natten.

Detta självförtroende får de genom att lära sig skrika ”NEJNEJNEJ” och träna på att knäa andra tjejer som dem själva i skrevet och få små tips om att sparka sönder knän, slå sönder struphuvud och sticka fingrarna i ögon. När de gjort detta på någon feministisk workshop tror de sig vara bättre rustade att kunna försvara sig mot överfall.

Så är det naturligtvis inte egentligen, om de tror det är de ute på farliga villospår och därmed är det feministiska självförsvaret faktiskt skadligt för dem.

Det första man ska vara medveten om, ifall man vill ha någon som helst chans att kunna försvara sig, är att det handlar om att hålla uppsikt över risker. Det gillar inte feministerna. De menar att det är inte kvinnorna som ska behöva hålla sig hemma ifall det är farligt att gå hem sent om natten från krogen, det är våldtäktsmännen som ska låta bli att våldta.

Och i den bästa av alla världar är det förstås ett bra argument. Men i verkligheten fungerar det inte så. Eventuella våldtäktsmän skiter fullständigt i det faktum att de inte har rätt att våldta.

Så om du vill ha ökad säkerhet och inte bara ökat självförtroende som kan leda till att du blir fullständigt handfallen ifall du skulle bli överfallen, bör du ta det i beaktande.

Det är inte så att man efter att ha tränat självförsvar plötsligt är överlägsen vid strid. Den som attackerar vill ju vinna, och överfaller därför sådana som vederbörande tror sig besegra. Om du blir överfallen bör du räkna med att det både rör sig om flera personer som anfaller och dessutom beväpnade. Och är du en liten tjej på 60 kilo har du sannolikt bekymmer ifall du blir anfallen av en hulk i 90-kilosklassen, även om du kan skrika nejnejnej och sparka honom på knät. I verkligheten har man troligen ett underläge om man blir överfallen.

Är du genuint intresserad av att kunna försvara dig, duger det inte att gå nån feministisk workshop. Det finns inga såna genvägar. Du får börja träna riktigt självförsvar som Kali Sikaran, Krav Maga eller Aikido, eller nån kampsport för den delen då du av de flesta sådana blir bättre på att slåss om du tränar ordentligt. Det viktigaste är, vad du än väljer, att träna ofta och regelbundet och att inte sluta. Slutar du, börjar du rosta. Du förlorar muskelminnena som fungerar som dina försvarsinstinkter. Det räcker således inte med att bara gå någon workshop, oavsett om den är feministisk eller ej.

Och även när du tränar riktigt självförsvar är du naturligtvis sannolikt i underläge vid överfall- du är bara bättre rustad än du skulle varit om du inte tränat.

För att se vidare på andra aspekter av det feministiska självförsvaret, så verkar det nästan alltid handla om att försvara sig mot våldtäktsöverfall ute i skogen. Det är självklart bra att kunna försvara sig mot sådana, men som tjej bör man tänka på att samma tekniker som föreslås mot sådant kanske inte är lämpade mot det som betydligt många fler tjejer drabbas av: sexuella trakasserier i skolan eller på krogen.

För min del tycker jag det är helt okej om du sparkar av knät och slår sönder strupen på någon som kommer och tafsar dig på rumpan, men lagen är inte lika bekväm med det.

Juridiskt sett har du rätt att försvara dig med så mycket våld som nöden kräver. Och enligt lagen så är du inte nödd att hämnas ifall du blir kränkt. Sånt ska det så kallade rättsväsendet göra åt dig. Så har personen väl slutat trakassera dig, får du inte slåss längre.

Även där ser vi det praktiska i att träna ofta och regelbundet så du har instinkter du inte ens tänker på. Någon tafsar och PANG så flyger dina händer upp och bankar till, innan du ens hunnit skrika nej…

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s