Hjärnan- en social konstruktion

Nu framläggs i media och på bloggar om en amerikansk studie gällande skillnader på mäns och kvinnors hjärnor. Den här studien är gjord i University of Pennsylvania på 428 pojkar och män och 521 flickor och kvinnor, mellan åtta och 22 år gamla.

Studien ska, enligt vad som läggs fram, stödja gamla stereotyper som att kvinnor generellt har bättre simultankapacitet (det finns dock en svensk studie på 160 personer mellan 20-43 år som säger motsatsen), intuition och verbal kommunikationsförmåga, medan män generellt är bättre på rumslig förmåga (att genomföra experiment i huvudet) och därmed generellt bättre inom vetenskapliga områden.

Att kvinnor och män är olika, det är ju alla kvinnor smärtsamt medvetna om på grund av mäns våld mot kvinnor, könsmaktsordningen och andra manliga elakheter. Det här är alltså inga nyheter för feminister, genustyckare och hensägare.

För även om könet bara är en social konstruktion enligt genusteorin, så är ju männen ändå generellt sett mycket elakare och allmänt sämre. Så är det.

Med andra ord kan vi nu konstatera att även hjärnan är en social konstruktion…

Det mest intressanta med den här studien, tycker jag är att den förklarar varför genusforskare (som ju i stort sett alltid är kvinnor) inte har några vetenskapliga talanger.

Skulle genusvetenskapen alltså bli vettigare med fullt av män som forskare?

Ja, naturligtvis! Men inte på grund av bättre rumsliga förmågor.

Om hälften av rasbiologerna varit negrer eller judar, skulle 20-talets genusforskning varit lika tokig isåfall som den var nu? Antagligen inte…

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hjärnan- en social konstruktion

  1. Malte Skogsnäs skriver:

    Kön är en neural konstruktion?

  2. Malte Skogsnäs skriver:

    Studien om mäns simultankapacitet var gjord på personer som var 20-43 år. Hjärnkopplingsstudien var gjord på barn och unga i åldrarna 8-22 år. Det kanske har betydelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s